Az Al Jazeera felgöngyölített egy sötét, bangladesi központú ügyet, amelynek világszerte vannak leágazásai. Az egyik szál Magyarországra vezet, ugyanis az ügy egyik kulcsfigurája, Haris Ahmed Magyarországra szökött Bangladesből, miután ott elítélték gyilkosságért.


A férfi, aki a legkeresettebb bangladesi bűnözők toplistáján is szerepel Mohammad Hasan álnéven él Budapesten.

Az Al Jazeera cikke szerint a bűnözői csoport, amelynek Haris Ahmed is a tagja, szoros szövetségben működik a bangladesi titkosszolgálatokkal, és a miniszterelnökkel, Sheikh Hasinaval is.

A bűnözők kenőpénzekért cserébe állami megrendeléseket, és közigazgatási pozíciókat kínálnak. Az Al Jazeerának rejtett kamerás felvételei is vannak, amelyek ezeket bizonyítják: ezeken Haris Ahmed konkrét összegekről is beszél, amikor kenőpénzekről van szó. A cikk azt állítja, hogy Ahmed hamis identitással rejtőzködve, Budapestről irányítja a különböző üzleteit.

Haris Ahmednek, és testvérének Anis Ahmednek azért kellett menekülniük Bangladesből, mert elítélték őket egy 1996-os gyilkosságért. Az áldozat egy rivális politika csoport tagja volt. A cikk szerint a két férfi magas rangú katona testvére, Aziz Ahmed tábornok intézte el, hogy el tudják hagyni az országot.

Egy 2019-es fotó tanúsága szerint a tábornok keze elég messzire elér: ugyanis a képen az látható, hogy a két menekülésben levő testvér hazautazhatott a bangladesi fővárosba a tábornok fiának (tehát unokaöccsüknek) az esküvőjére, ahol a bangladesi elnök is a násznép között forgolódott.

Az Al Jazeera annak nem ment utána, hogy Haris Ahmed hogyan kerülhetett Magyarországra. Kérdéseinkkel megkerestük a Belügyminisztériumot, hogy ők tudnak-e a körözött férfi budapesti tartózkodásáról, tudják-e, hogyan, milyen jogcímen érkezett az országba, illetve terveznek-e intézkedni ellene.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!