A református püspök nem fűzött hozzá semmit korábbi nyilatkozataihoz K. Endre ügyében. Balog Zoltán úgy fogalmazott: ha szükségesnek tartja, a jövőben is a nyilvánosság elé áll majd.


A Dunamelléki Református Egyházkerület mátraházi üdülőjének bejáratánál próbált válaszokat kapni a 444 Balog Zoltántól, a püspök ugyanis továbbra sem nyilatkozik a kegyelmi ügyel kapcsolatos kérdésekre válaszolni, csak videóüzenetekben kommunikál a kérdésben. Balog Zoltán korábban elismerte, hogy lobbizott K. Endre mellett. A botrány kirobbanása után végül csak a református egyház vezetéséről mondott le, püspöki címéről azonban nem. „Azért nem kérek bocsánatot, hogy kegyelmet kértem egy általam ártatlannak hitt embernek”, mondta a február 26-i zsinati értekezleten.

Amikor a 444 erről a mondatáról akarta kérdezni, ennyit mondott: azt kérném, hogy engedjenek a lelkipásztoraimmal találkozni, jó? A lap ezután szerette volna azt is megtudni, miért tartotta ártatlannak azt a K. Endrét, akit első és másodfokon 3 év 4 hónap börtönre ítélték, a Kúria pedig helybenhagyta az első és a másodfokon is kiszabott büntetést Balog erre szintén annyit felelt: azt szeretném kérni, hogy hagyják, hogy találkozzak a lelkipásztorokkal.

Hozzátette, hogy ez egy magánterület, és szerinte

Korábban írtunk arról, miszerint elképzelhető, hogy még nem is létezett Novák Katalin tanácsadó testülete, amikor Balog Zoltán a később a köztárssági elnök bukásához vezető kegyelemet javasolta. A testület létezéséről először 2023. május 10-én értesülhetett a nyilvánosság, a köztársasági elnök Facebook-posztjából. A bejegyzésben Novák Katalin úgy fogalmazott, hogy „Hivatalba lépésem első évfordulóján - elnöki tanácsadókkal”. A testület friss megalakulására utalhat, hogy a csoportkép posztolása után több tanácsadó is nyilatkozott a sajtónak, és közülük mindannyian kizárólag a jövőre utalva beszéltek a munkájáról, senki sem említette, hogy már korábban kezdték volna a tanácsadást. K. Endre kegyelmi kérvényét a felesége adta be 2022 júliusában, míg a kegyelmi határozatot 2023. április 27-én hozták meg, vagyis jóval Novák csapatának megalakulása előtt.

 

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!