A korábbi minisztert a zsinat alelnöke, Pásztor Dániel követi a poszton a következő zsinatig, amelynek döntésétől függ, hogy érvényes lesz-e Balog lemondása. Balog a hírek szerint püspökként marad az egyháznál. Hangsúlyozottan nem kért bocsánatot a kegyelmi ügyben játszott szerepe miatt.


Ahogy már írtunk róla, szimpátiaszavazást tartottak Balog Zoltánról a Magyar Református Egyház Zsinati Hivatalában, ami után Balog Zoltán bejelentette: 86 százalékos támogatottságot kapott a szavazáson, ezért nem távozik posztjáról. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke szerdán közleményt adott ki, amelyben azt írja, „ezen az ülésen megkértem – a kialakult helyzetre való tekintettel, teológiai alapú érveléssel Balog püspök urat: gondolja át, hogy lemond zsinati elnöki tisztéről.” Fekete szerdán ismét beszélt Baloggal, amelyben ismét azt kérte tőle, mondjon le zsinati elnöki tisztéről.

amelynek döntésétől függ, hogy érvényes lesz-e Balog lemondása. A pénteki Zsinat értekezleten nem szavaztak Balog sorsáról, aki hírek szerint püspökként marad az egyháznál.

Balog a ma közzétett videóban imádkozott, majd erőt kért ahhoz, hogy le tudjon mondani posztjáról és „ez ne menekülésből történjen”. „Erőt és bölcsességet kérek ahhoz, hogy ne politikai megrendelésre, ne képmutató, külső nyomásgyakorlásra történjen” – fogalmazott Balog imájában a döntéséről, majd hozzátette: „Azért nem kérek bocsánatot, hogy kegyelmet kértem egy általam ártatlannak hitt embernek.”

Balog közvetve bocsánatot kért azért, hogy nem volt „elég éber és körültekintő” és nem látta, „milyen veszélyek leselkednek ebben a kegyelmi ügyben országunkra, nemzetünkre, egyházunkra, köztársasági elnökünkre” – írják a reformatus.hu-n.

Novák karrierjének lezdetén Balog Zoltán volt az, akinek minisztériumában családügyi államtitkárként fontosabb politikai pozícióhoz jutott, úgy tartják, hogy Novák mentoraként tekintett Balogra, aki a későbbiekben az elnöki tanácsadó testület legbefolyásosabb tagjává vált. Balog végül beismerte, hogy L. Endre kegyelmi ügyét ő támogatta, ami, ismerve Balog befolyását elég erős nyomás lehetett az elnökön, hogy kegyelmet gyakoroljon.

Azonban a volt miniszter, aki azóta református püspökként, a Magyarországi Református Egyház zsinata lelkészi elnökeként tevékenykedik, amikor kiderült a kegyelmi ügyben játszott szerepe, nem mondott le püspöki címéről és tisztségeiről. Ezért azóta egyre nagyobb nyomás nehezedik rá, már a fideszes sajtó oldaláról is.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!