„Tévedtem és hibáztam. Akitől ezért bocsánatot kell kérnem, attól bocsánatot kértem és kérek. Döntést nem hoztam, a pedofília bűnének egyértelmű elutasítása számomra soha nem képezte vita tárgyát és nem is fogja” - mondta többek között a püspök.


Balog Zoltán református püspök videón nyilatkozott arról, hogy milyen döntést hozott kedden az összehívott zsinat. A beszédéből kiderült, hogy marad a posztján, nem mond le.

Közlése szerint többek között azért nem mond le, mert a Novák Katalin által jóváhagyott kegyelmi ügyben nem volt döntési jogköre, és nem is ő kérte. Azt elismerte, hogy az államfő tanácsadójaként egyetértett a kegyelem megadásával.

A püspököt kedden hallgatta meg a Magyarországi Református Egyház legfőbb törvényhozó testülete, a zsinat, ahol "a személyét és egyházát ért támadásokat" tárgyalták meg. A gyűlésen a tisztségviselők négyötöde vett részt, és a végén "véleménynyilvánító titkos szavazással" a jelenlevők 86 százaléka bizalmáat adott neki.

"Ezt én nekik hálásan köszönöm. Az elnökségi tanács négy püspök, négy főgondnok

- modta Balog Zoltán. Ugyanakkor elutasította azokat a törekvéseket, amelyek az egyházát olyan dolgokba akarnák belerántani, amelyhez semmi közük - tette hozzá.

Én mint a zsinat lelkészi elnöke és egyben a köztársasági elnök tanácsadó testületének tagja kötelességemnek tartom egyházunk nyilvánossága előtt válaszolni a vádakra. Természetesen mindenki által tudott, hogy elnök asszonnyal régi munka- és jó emberi kapcsolatban vagyok. Ő egyházunk egyik hűséges tagja. Erről az elmúlt években határon innen és túl sokan meggyőződhettek. Az is tudható, hogy 15 ismert közéleti, tudományos, egyházi és a kultúrát alakító személlyel együtt tagja vagyok a köztársasági elnök tanácsadó testületének.

- közölte a püspök.

A videóbeszédében emlékeztetett rá, hogy 2016-ban - minisztersége idején - a szakterület terjesztette fel a bicskei gyermekotthon igazgatóját kitüntetésre, amit az akkori köztársasági elnök aláírt. Mikor felmerült a gyanú a vezető ellen, akkor azonnal felfüggesztette és vizsgálatot rendelt el, majd a büntetőeljárás végén börtönbe is került. A volt igazgatóval nem találkozott és kegyelmi kérvényt sem nyújtott be.

K. Endre, volt igazgatóhelyettes érdekében is mások fordultak a köztársasági elnökhöz kegyelmi kérvénnyel. Ő pedig "az előzetes vélemények és a rá és életére vonatkozó információk" alapján egyetértett a kegyelem megadásával.

- tette hozzá Balog Zoltán.

Úgy véli, hogy nem azért kell bocsánatot kérnie, mert egy kegyelmet kérő ember mellé állt. "Ilyet Mádl Ferenc elnöksége óta hivatalból és lelkipásztorként többször megtettem". Azért kér elnézést, mert egyházának kárt okozott az üggyel.

"Ezt mélységesen sajnálom, és az enyéimtől, minden reformátustól bocsánatot kérek, bocsássanak meg. De arról, hogy ennek milyen következménye legyen egyházunkban, nem a média, nem az ellenzék, nem a kormány dönt, hanem kizárólag választott egyházi tisztségviselőink. Ezért is köszönöm támogatásukat".

Végül arra kérte egyháza tagjait "és a jóakaratú embereket", hogy ne engedjék a gyűlöletkeltést eluralkodni sem a világban, sem az egyházban, hanem "azért imádkozzunk, hogy a békesség és a szeretet uralkodjon közöttünk".

VIDEÓ: Balog Zoltán beszéde

Forrás: Infostart


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!