Az ECHO TV reggeli műsorában Balog Zoltán azt mondta, most egy olyan kompromisszumot kell kötni, amellyel

megőrizhetjük mi is az arcunkat, meg ők az arcukat,

de az EP-választás után érdemes lesz újra leülni, átbeszélni a közös folytatás irányát. A Fidesznek, ha az Európai Néppárt (EPP) még inkább elindul balra, föl kell tennie a kérdést, mit is keres ott, melyek azok az értékek, amelyek összekötik az EPP pártjaival.

Ezt a kérdést mindkét oldalról fel lehet tenni.

Balog Zoltán szánalmasnak nevezte, hogy a német balliberális média mekkora nyomást gyakorol a CDU-ra és a CSU-ra. A pártok nem egyszer engednek nekik, miközben egészen más hangon beszélnek a háttérben.

Szerinte hiba, hogy az EP-kampányban Orbán Viktorral, a Fidesszel foglalkoznak és nem azzal, hogy milyen veszélyt jelent egy szocialista Európa a közös jövőre. Kikérte magának, hogy szocialisták, liberálisok és a zöldek akarják előírni, milyen legyen a korszerű, európai és kereszténydemokrata EPP.

Ha a politikai rivális vár valamit egy kampányban, az azt jelenti, hogy az neki lenne jó, ezért kellene inkább az alapértékekről és arról gondolkodni, mit is jelent a Fidesz jelenléte a Néppártban.

A kérdés, mit gondolnak Európa jövőjéről. Vagy fölszámolják a nemzetállamokat és létrehoznak egy föderalista Európát, amelyet Brüsszel irányít, vagy azt mondják, hogy erős nemzetek összefogása biztosítja Európa működését.

Nem Orbán, Európa a kérdés

Ennek a kérdésnek központi eleme az illegális migráció. A Fidesz a kevert, multikulturális társadalmak ellen van, úgy véli, a migráció beengedése nem tesz jót nemcsak Európának, hanem a világnak sem, mert elszívja a népesség munkaképes rétegét.

Balog Zoltán szerint felszíni, hatalompolitikai és mélyebb, egymással összefüggő okok miatt nem áll ki az EPP a Fidesz és a keresztény értékek mellett. A jelenlegi európai politikai elit nem tudja, mit akarnak választói.

Orbán Viktornak és Manfred Webernek olyan kompromisszumot kell kötni, amely minél jobb eredményt biztosít az EP-választáson, de utána azért kell újra beszélni a folytatásról, mert az EPP-ben van egy csomó liberális párt, amellyel nagyon minimális közösséget tud a Fidesz vállalni.

Esetleg ők is elmehetnének a Macron-féle formációba, és akkor tisztulna a kereszténydemokrácia.

Balog Zoltán szerint az Orbán-Weber találkozón eldől a Fidesz a sorsa. Hozzátette: ha van bölcsesség mindkét oldalon, akkor el kell kerülni a március 20-ai vitát.

A Fidesz szavazatokat veszít a kizárással

A kizárással többen értenének egyet, mint ahányan számítanak rá.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!