Információk szerint Jenei Zoltánnak az ágazat gazdasági problémái miatt kell távoznia. Nem sikerült az intézmények gazdasági-műszaki üzemeltetésének leválasztása sem a kórházakról.


Azonnal hatállyal menesztették Jenei Zoltánt, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) vezetőjét – tudta meg több forrásból a MedicalOnline.

A portál úgy tudja, hogy Jenei mellett más vezetőt, például Tóbiás Tamást, a Pénzügyminisztérium korábbi főosztályvezetőjét is elküldték. A főigazgatói feladatokat Szondy Zita főigazgató helyettes megbízott vezetőként látja majd el.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) kedden tette nyilvánossá azt az adatsort, amely intézményenként közli, hogy melyik kórház mekkora összeget kaphat számlái kiegyenlítésére: van olyan intézmény, amely mindössze adósságainak 25, és olyan is, például a Szent Imre kórház, amely a kifizetetlen számláinak 95 százalékára kapott támogatást.

Érdekessége a listának, hogy az állami fenntartású kórházak mellett jelentős közpénzt kaptak adósságrendezésre az alapítványi formában működő magánegyetemek. Az állami kórházak és az alapítványi egyetemek adóssága 71 százalékának a kifizetésére adott forrást a magyar állam – derül ki az Orvostechnikai Szövetség főtitkárának gyorselemzéséből.

A mai Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert is kérdezték a kórházak adósságáról, illetve arról, hogy azok 35 milliárdos tartozással kezdik a jövő évet. A miniszter erre azt felelte, a kormány azon dolgozik, hogy ennek a felelősét megkeresse. Szerinte az önmagában nem lehet ok az eladósodásra, hogy nagyobbak voltak az energiaköltségek, mint korábban.

A Népszava úgy tudja, a főigazgató menesztésének hátterében az intézmények példátlan eladósodása mellett az is szerepel, hogy nem bizonyult sikertörténetnek az intézmények gazdasági-műszaki üzemeltetésének leválasztása a kórházakról.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!