A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a Facebookon azt írta, hogy bírósághoz fordulnak.


Március 14-én csütörtökön reggel nyolc órakor a pedagógusok két órás szolidaritási sztrájkot akartak tartani. Az utolsó pillanatban azonban megakadályozták a tanársztrájkot a tankerületek.

Nyolc óra előtt néhány perccel közölték a munkáltatók a sztrájkolókkal, hogy a munkabeszüntetést nem lehet megtartani

"A PDSZ mai napon 8-10 óráig szervezett sztrájkját leállították azokban a tankerületekben, ahol megállapodás született a sztrájk ideje alatti teendőkről" írja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Szűcs Tamás Facebookon. "Az aláírt megállapodással rendelkező tankerületi központokban jogszerűen kezdeményezhető sztrájk, ezért a PDSZ mindenképpen bírósághoz fordul".

"Ez nem csak súrolja, de át is lépi a jogállamiság határát"

- mondta Szűcs Tamás az Indexnek. "Szerinte pitiáner és érthetetlenül kicsinyes lépés volt ez a munkáltatók részéről. A szakszervezet most arra kéri a sztrájkra készülő tanárokat, hogy vegyék fel a munkát, a jövő héten viszont bírósághoz fordulnak és beperlik a nézetük szerint a lépéssel a sztrájktörvényt megsértő tankerületeket."

Szűcs Tamás a hvg-nek azt mondta, hogy a tankerületeknek az volt a problémája, hogy nem lett bejelentve, hogy egyes iskolákban a tanárok hány százaléka vesz majd részt a sztrájkban.

A tanároknak, ahhoz, hogy sztrájkolhassanak, meg kell állapodniuk a minimális szolgáltatásokról a fenntartóval. Az ország hatvan tankerületéből csak négy tankerületben sikerült. Azzal, hogy ebben a négy kerületben visszamondták a megállapodást, lehetetlenné tették a sztrájkot.

"Február 25-én 60 tankerületi és 44 szakképzési központnak javaslatot küldött a szakszervezet az elégséges szolgáltatásról, de a nyolcnapos határidőn belül alig érkezett válasz. A 104 központ egységesen egy tárgyalási időpontot adott a PDSZ-nek, ám ezt az elnökön kívül egy fizetett alkalmazottal sem rendelkező szervezet nem tudta megoldani, levélben szeretett volna megegyezni" - írja az ügyről az Eduline.

"A szakszervezet szerdán nyílt levélben vonta kérdőre a tankerületeket – többek között arra szeretnének választ kapni,

hogyan lehetséges az, hogy az elvileg önálló munkáltatók az egyeztetésre ugyanazt az időpontot jelölték meg az egész országban, mi a magyarázata annak, hogy azok a tankerületi igazgatók, akik írásban vagy szóban március 7-én ígéretet tettek az aláírásra, a következő napokban vagy nem voltak elérhetők,

vagy ha létrejött a találkozó, ígéretük ellenére mégsem írták alá a megállapodásokat" - írja az Eduline.

PDSZ - Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete

Breaking! A PDSZ mai napon 8-10 óráig szervezett sztrájkját leállították azokban a tankerületekben, ahol megállapodás született a sztrájk ideje alatti teendőkről. Az aláírt megállapodással...



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!