Azonban már nem az IBA szervezi az olimpiai kvalifikációt, mivel a szervezet a NOB szerint orosz befolyás alatt áll. Oroszország nem vehet részt az olimpiai játékokon.


Imane Helif algériai ökölvívó a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) szerint nem indulhatott volna a női mezőnyben a párizsi olimpián, mert megbukott a nemi alkalmassági vizsgálaton bizonyos kromoszómák jelenléte miatt. Helif neve akkor került reflektorfénybe, amikor Angela Carini mindössze 46 másodperc alatt feladta ellene a küzdelmet. A 25 éves versenyzőről terjedni kezdtek a pletykák, hogy valójában férfi, ám ez nem igaz: Helif nőként született és nőtt fel.

A hétfői sajtótájékoztatón az IBA bejelentette, hogy a kromoszómavizsgálatok alapján Helif, valamint Lin Yu Ting nem indulhatnak a női mezőnyben. Az isztambuli 2022-es világbajnokságon végzett vérvizsgálatok és nemi tesztek eredményei ellentmondásosak voltak, ezért újabb vérvizsgálatokat rendeltek el, amelyek március 23-án érkeztek meg.

– idézi az Independent Chris Robertset, az IBA főtitkárát és vezérigazgatóját.

Umar Kremlev, az IBA elnöke azt állította, hogy Helif és Lin teszteredményei nagyon magas tesztoszteronszintet mutattak. Ioannis Filippatos, az Európai Ökölvívó Szövetség elnöke és az IBA orvosi bizottságának korábbi elnöke szerint a NOB által az ökölvívók nemének meghatározására használt eszköz problematikus, mivel a sportoló útlevelében szereplő adatokon alapul.

A hír hátteréhez hozzátartozik, hogy már nem az IBA szervezi az olimpiai ökölvívó tornát, hanem a NOB.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!