Ezeken a helyeken több mint 200 embert kínozhattak meg.


Nemrég kínzókamrákra bukkantak a felszabadult dél-ukrajnai Herszon városánál háborús bűnök feltárására szakosodott nemzetközi csoportok. Beszámolójuk szerint legkevesebb 200 embert kínoztak meg a létesítményekben tíz különböző helyszínen – írja a The Guardian.

A Mobile Justice Team nevű ügyvédek csütörtökön azt mondták, hogy 20 hersoni kínzókamrát vizsgáltak meg, és arra a következtetésre jutottak, hogy azok részei egy „az ukrán ellenállás terrorizálására, leigázására és felszámolására, valamint az ukrán identitás elpusztítására irányuló tervezett tervnek”.

Az ukrán ügyészek által összegyűjtött és a Mobile Justice Team által elemzett bizonyítékok közé tartoznak Vlagyimir Putyin megszálló erői által felhasznált tervek a 20 hersoni kínzóközpont létrehozására, kezelésére és finanszírozására.

– jelentette ki Wayne Jordash brit ügyvéd.

Az ügyvédek szerint a központokat az orosz biztonsági szolgálatok, az FSZB, valamint az orosz börtönszolgálat és a helyi kollaboránsok vezették, és az ukrán civil vezetők és hétköznapi másként gondolkodók leigázására, átnevelésére vagy megölésére szolgáltak.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!