Az izraeli katonák kedden lerombolták két palesztin férfi, Juszef Asszi and Jahja Mareia házát, akiket azzal vádolnak, hogy áprilisban megöltek egy izraeli biztonsági őrt egy ciszjordániai támadásban Ariel közelében - derül ki a Reuters és az AFP hírügynökségek híradásaiból.


Az izraeli hadsereg közleménye szerint tüntetők százai kövekkel, égő gumiabroncsokkal és Molotov-koktélokkal dobálták meg a katonákat, miközben a ciszjordániai Karavet Bani Hasszan városban lerombolták a házakat.

A város polgármestere, Ibrahim Asszi elítélte az akciót, és támogatást ígért a két feltételezett fegyveres családjának

A lakásrombolás olyan kollektív büntetés, ami minden nemzetközi jogot sért

- közölte a város polgármestere hírügynökséggel.

Az izraeli hadsereg közleménye szerint ez a két férfi követte el az április 29-i halálos támadást Arielnél, az Izrael által törvénytelenül megszállva tartott Ciszjordánia egyik legnagyobb településénél. A két palesztint jelenleg is fogva tartják.

Az ENSZ idevonatkozó adatai szerint az izraeli hatóságok idén július 25-ig 420 palesztin tulajdonban lévő építményt romboltak le Ciszjordániában, 2021-ben egész évben 911-et. Ezek a számok mind a büntető jellegű, mind az építési engedély hiánya miatt elrendelt bontásokat tartalmazzák - írja a Reuters.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!