Az iráni külügyminisztérium szóvivője hétfőn arról beszélt, hogy Salman Rushdie és a támogatói okolhatók a vele történtekért - írja a szaúd-arábiai hátterű Al-Arabiya News a Reuters értesülésére hivatkozva.


Az iráni külügyminisztérium hozzátette: a szólásszabadság álláspontjuk szerint nem igazolja Rushdie vallás elleni "inzultusait" és a szentségek elleni támadást.

A világhírű, indiai születésű, brit-amerikai regényírót pénteken késelték meg New Yorkban egy nyilvános fellépésen. A merénylő a színpadra felugorva támadott a szerzőre, akit kritikus állapotban szállítottak kórházba, majd egy hosszan tartó műtét után egy ideig lélegeztetőgépen tartották.

Iránnak a médiából megismerteken túl nincs további információja a támadóról - tette hozzá a szóvivő.

Salman Rushdie 1989 óta él halálos ítélet fenyegetése alatt. Abban az évben február 14-én, nagyjából hat hónappal a Sátáni versek megjelenése után, az iráni legfelsőbb állami és vallási vezető, Ruhollah Homeini vallásjogi állásfoglalást, azaz fatvát adott ki, amelyben az indiai születésű író meggyilkolására szólított fel.

Szombat délelőtt az iráni főhatalomhoz köthető Kayhan című napilap azt írta:

Tisztelet annak a bátor és lelkiismeretes embernek, aki New Yorkban megtámadta a hitehagyott és gonosz Salman Rushdie-t, és kézcsókot érdemel, amiért elkapta Isten ellenségének nyakát.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!