Szakértők egy csoportja különleges baktériumokra bukkant a Csendes-óceán mélyén - írja a Live Science. A felfedezésről beszámoló tanulmányban azt írják, a mikroorganizmusokkal az emberi szervezet korábban nem találkozott, a baktériumok pedig gyakorlatilag láthatatlanok az immunrendszer számára. Jonathan Kagan, a Bostoni Gyermekkórház munkatársa és a csapat tagja szerint ez szembemegy azzal a korábbi elmélettel, mely alapján az immunrendszerünk korábbi fertőzés nélkül is képes azonosítani az egyes mikrobákat.

A kutatók kifejezetten azzal a céllal kezdtek vizsgálatukba, hogy cáfolják a fenti hipotézist. Ehhez olyan baktériumokat kerestek, amelyekkel eddig nem találkozhattak emlősök. A szakértők a Kiribatihoz tartozó Phoenix-szigeteki Védett Területnél kezdtek el mikroorganizmusokat gyűjteni, itt az óceán nemcsak rendkívül mély, hanem tiszta és érintetlen is. A helyi vizekben nem élnek emlősök.

Roger Sutcliffe / Getty Images

A csapat robotizált tengeralattjárókkal hozott fel mintákat, majd 117 tenyészthető fajt különítettek el. Miután a kutatók elemezték a baktériumokat, 50 törzset egerek és emberek immunsejtjeibe vittek be.

Legnagyobb meglepetésükre a mikroorganizmusok mintegy 80 százalékát a sejtek nem észlelték.

Az érintett törzsek többsége a Moritella nemhez tartozik, fontos kiemelni, hogy a baktériumok nem veszélyesek az emberi szervezetre.

Kagan szerint az eredmények meglepőek. A felfedezés azt jelentheti, hogy a szervezet egy teljesen új környezetben olyan kórokozókkal találkozhat, amelyeket az immunrendszer még csak észre sem vesz.

A vizsgálatból az is kiderült, hogy az immunsejtek számára a mikrobák lipopoliszacharidjának azonosítása okoz gondot. Normál körülmények között az emlősök immunrendszere a baktériumok sejtfalának ezen külső része alapján ismeri fel a Gram-negatív mikroorganizmusokat.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!