Korábban, amikor az Európai Parlament egy tagország ügyeiről vitatkozott, megszokhattuk, hogy az EP sosem igazán felkészült. A Sargentini-jelentés elfogadása előtt és más jogállami - például a médiatörvényről folyó - viták során is azt láthattuk, hogy Orbán Viktor kihasználta a képviselők felkészületlenségét, és helyenként sikerrel változtatta meg a vita menetét, olykor a tárgyát is.

Valami ilyesmit tervezhetett most is a magyar kormány, miután botrány lett a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvényből. Bár meglehet, Orbán azt szeretné, hogy inkább beszéljenek kormánya homofóbiájáról, mint a Fudan Egyetem budapesti kampuszáról, azaz Kína-barátságáról, a nyugati tagországok vezetői sem bánják ezt a vitát, mert a homoszexualitás általános elfogadottsága és a magyar miniszterelnök népszerűtlensége miatt odahaza népszerű politikai álláspontot foglalhatnak el, amikor szembehelyezkednek Orbánnal.

Amikor viszont az Európai Tanács legutóbbi ülésén a vita eldurvult, a magyar kormány taktikát váltott, és elkezdett arról beszélni, hogy a törvény nem homofób, hanem arról szól, hogy csak a szülő dönthessen a gyereke szexuális neveléséről. Az persze Nyugat-Európában már nehezen képviselhető álláspont, hogy egy fiatal 18 éves koráig még csak ne is halljon a homoszexualitásról, ha a szülei nem akarják, de a trükk nem ezért nem jött be.

Hanem azért, mert az Európai Parlament nem úgy működik már, mint régen. Mivel Orbán régóta az uniós politika fókuszában van, a parlament képviselői felkészültebbek a részletekből, mint korábban bármikor. Ezt bizonyítja az a szavazás is, amire csütörtökön készülnek. Az EP egy politikai állásfoglalást tervez elfogadni, ami határozottan elítéli a magyar kormányt a pedofiltörvény melegellenes részei miatt. Ez még nem hangzik különösebben fenyegetően, de találtak pár trükköt, ami megnehezítheti a magyar kormány dolgát.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu A szeretet erősebb a gyűlöletnél - mutassuk meg Áder Jánosnak is! címmel szervezett tüntetés a Sándor-palota előtt 2021. június 16-án

Először is érdemes megjegyezni, hogy a tervezet, amelyet megszereztünk, szokatlanul felkészült az Orbán-kormány homofób és kirekesztő lépéseivel kapcsolatban. Az indoklásban sok mindenre kitérnek a gyerekkönyvekkel szembeni fellépéstől addig az alkotmánymódosításig, amely rögzítette, hogy anya nő, az apa férfi. A tervezet ráadásul felhozza, hogy magyar mintára a lengyelek is melegellenes propagandatörvény bevezetését tervezik, illetve hogy a cseh elnök helyeslően állt ki a törvény mellett.

Az EP szándékainak megértéséhez tudni kell, hogy az utóbbi öt-hat évben egyre erőteljesebb az intézmények közötti hatalmi harc az EU-ban. Az Európai Parlament az unió egyetlen közvetlenül, demokratikusan, az uniós politikai részvételre választott testülete, még sincs különösebben nagy hatalma a döntéshozatalban. A valódi hatalom a tagállamok - természetesen ugyancsak megválasztott - kormányainál van, és nem is akarnak lemondani róla. A parlament számára így csak az maradt, hogy egyes politikai ügyekben egyre komolyabb és folyamatos nyomást gyakorol az Európai Bizottságra és az Európai Tanácsra. Ezzel azt próbálja elérni, hogy lépjenek a számukra kínos ügyekben - a tanács és a bizottság működésének egyik alapja ugyanis a halogatás. Ezért ment bele a bizottság abba, hogy egy ideig nem alkalmazza Magyarország ellen a jogállami mechanizmust, és ezért egyezett bele a tanács is az alkuba az uniós költségvetés és a hozzá kapcsolódó segélycsomag vétójával fenyegető magyar kormánnyal.

A jogállami mechanizmus amúgy is fájó pont, hiszen ez az eszköz elvileg éppen a mostanihoz hasonló ügyekre született. Közben viszont a különböző alkuk miatt annyit puhult, hogy úgy néz ki, a homofób pedofiltörvényre pont nem lehet alkalmazni, mivel a jogegyenlőséget ugyan korlátozza, de az uniós költségvetést nem fenyegeti. Lehetséges azonban, hogy a parlament talált egy kiskaput.

Az EP jogi gimnasztikája szerint, amit elsősorban a parlament szociáldemokrata frakciója támogat, a magyar kormány rendszeres homofób fellépései miatt fennáll a veszélye annak, hogy nem veszik figyelembe a költségvetési támogatások elköltésénél azokat az elvárásokat, amelyeket az unió az LMBTQ emberek egyenlőségével kapcsolatban hozott. Ezzel a gondolatmenettel pedig

akár az eltérített pedofiltörvény miatt is meg lehetne indítani a jogállami mechanizmust, aminek a vége bizonyos költségvetési támogatások leállítása lehet.

A nyilatkozat arra is kitér, hogy e logika alapján meg kellene vizsgálni a magyar pályázatot is, amit az uniós segélycsomagra beadtunk. Ennek a pénznek az elvesztése kifejezetten fájna a magyar kormánynak a 2022-es választás előtt - főleg úgy, hogy a pénz egy részéről már eleve lemondott, mert nem szeretne újabb vitákat az Európai Bizottsággal például arról, hogy az alapítványi fenntartásba kiszervezett egyetemek kaphatnak-e uniós forrást.

Kapcsolódó

Egy baráti fél év után Macron a választás előtt eshet neki Orbán kormányának

A portugál soros elnökség nyugodtabb fél éve után most az Orbán Viktorral kifejezetten baráti viszonyban lévő szlovén kormány vezeti az EU-t, de 2022 eleje nehéznek ígérkezik a magyar kormánynak.

Találtak az EP működési szabályzatában egy olyan kitételt is, ami arról szól, hogy bizonyos esetekben az Európai Parlament felszólíthatja a tagállamokat arra, hogy pereljenek be egy kormányt, ha a bizottság ezt nem teszi meg magától. De erre kicsi az esély, mivel úgy tűnik, hogy a bizottság komolyan gondolja a fellépést, és hamarosan kötelezettségszegési eljárás indulhat, sőt akár bizonyos pályázatokat is leállíthatnak a melegellenes törvénymódosítás miatt.

Külön érdekesség, hogy a nyilatkozat viszonylag nyíltan felhívja az Orbán-kormányt arra, hogy legyen őszinte, és ne állítson olyat a törvényről, ami nem igaz. Szerepel benne az is, hogy az EP és minden tagország támogatja a kemény fellépést a pedofília ellen, ám ennek a törvénynek a célja szerintük nem a családok és a gyermekek védelme, hanem a homofób politikai kommunikáció felerősítése.

Orbán Viktor egyébként igazságügy-miniszterét, Varga Juditot bízta meg azzal egy keddi kormányhatározatban, hogy lépjen fel a "Magyarországot ért durva és antidemokratikus politikai és hatalmi támadásokkal szemben", amiből az látszik a kormány is készül az EP-s szavazásra. Azóta nemcsak az derült ki, hogy a miniszterelnök személyesen nem utazik el a vitára, hanem az is, hogy a parlament kisebb konzervatív frakciója, a lengyel kormánypártot is magában foglaló ECR ellennyilatkozatot nyújtott be a tervezettel kapcsolatban. Ebben azt írják le, hogy a gyermekek oktatása tagállami kompetencia, így az Európai Parlament tagállami hatáskörökbe akar beleszólni. Azt is megemlítik, hogy a gyermekek szexuális nevelése szorosan kapcsolódik a vallási nézetekhez, ezért sem szabad a szülők akarata ellenében nevelni a fiatalokat.

Találhat ugyanakkor fogást az EP-határozattervezet jelentéstevőjén a magyar kormány és támogatói: a Magyar Nemzet kedden arról írt, hogy a homoszexualitását nyíltan vállaló máltai szocialista Cyrus Engerert hét éve felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek hazájában, amiért korábbi élettársáról pornográf felvételeket terjesztett az interneten a bosszútól vezérelve.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le! Az Európai Unió legfontosabb politikai eseményeiről hetente értesülhetsz hírlevelünkből.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kedves Olvasónk!

Már csak egy kattintásra van szükség, hogy megerősítsd feliratkozási szándékodat! Amennyiben nem kapod meg megerősítő e-mailünket, kérünk, ellenőrizd a levélszemét mappádat.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!