Miközben a Fidesz tartja pozícióit, a TISZA folyamatosan közelíti az állampártot. A szavazatmaximalizálás nagy vesztesei a régi ellenzéki pártok, melyek a bejutásért küzdhetnek meg.


Három hónappal az EP-választás után a kormányközeli Nézőpont Intézet legújabb felmérése megerősíti, hogy a kormánypártok támogatottsága stabil. A szeptember elején készített közvélemény-kutatás szerint, ha most vasárnap tartanának országgyűlési választást, a Fidesz–KDNP 45 százalékon állna az aktív szavazók körében – ez pontosan megegyezik a júniusi EP-választási eredményükkel. A teljes felnőtt népességben is hasonló a helyzet: 34 százalék nyilatkozott úgy, hogy továbbra is a kormánypárt szimpatizánsa.

Az igazi változás azonban az ellenzéki oldalon figyelhető meg:

Míg az EP-választáson az összes ellenzéki párt (a TISZA Párt nélkül) még 25,6 százalékot szerzett, a mostani felmérés szerint már csak 20 százalékon állnak.

Különösen rosszul teljesít az ellenzéki koalíció és a Mi Hazánk, mindkét formáció 2-2 százalékpontot vesztett, jelenleg 6, illetve 5 százalékos támogatottsággal bírnak. A Momentum is szenvedett veszteségeket, ők 1 százalékpontot csúsztak vissza, és most 3 százalékon állnak.

A Nézőpont Intézet szerint a Fidesz–KDNP továbbra is a legnagyobb tartalékkal rendelkezik: körülbelül 300 000 szimpatizánsuk van, akik még nem biztosak abban, hogy szavaznának, de könnyen mozgósíthatóak. Ez azt jelenti, hogy a kormánypártnak a teljes felnőtt lakosság körében körülbelül 2,8 millió potenciális szavazója van, amelyből 2,5 millió jelenleg is aktív választó.

Ha most vasárnap tartanának választásokat, a Nézőpont felmérése szerint négypárti parlament alakulna: a Fidesz–KDNP és a TISZA Párt mellett csak a Demokratikus Koalíció és esetleg a Mi Hazánk juthatna be a parlamentbe. A DK-nak és a Mi Hazánknak azonban szüksége lenne némi szerencsére is, hogy biztosan átlépjék a küszöböt.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!