A 24.hu megszerezte az Európai Néppárt szavazólistáját, amelyen azok az ajánlások szerepelnek, hogy a frakció milyen döntéseket javasol a képviselőknek a plenáris ülésen. Ez magyar szempontból azért fontos, mert az EP csütörtökön szavaz arról, támogassák-e a hetes cikkely szerinti eljárás folytatását Magyarország és Lengyelország ellen. A javaslat viszonylag határozott, de megerősíti az eljárás eddigi megállapításait, és arra kér minden másik uniós szervet, hogy legyenek határozottabbak az ügyben.

Arról Hídvéghi Balázs fideszes képviselő beszélt szerdán, hogy a Néppárt megosztott volt abban a kérdésben, támogassák-e a Fideszt keményen elítélő javaslatot, most pedig a momentumos Donáth Anna közölte, hogy arra jutottak, támogatni fogják.

AZ EURÓPAI NÉPPÁRT IS EGYETÉRT: JELENTŐSEN ROMLOTT A MAGYAR HELYZET!Tegnap vitáztunk az Európai Parlamentben a magyar…

Közzétette: Donáth Anna - 2020. január 16., csütörtök

A kiszivárgott javaslat szerint ennél egy picivel bonyolultabb a helyzet. Ugyan a teljes javaslat elfogadását támogatja a frakció, a különböző részek megszavazásánál már szabad szavazást ajánl, vagyis a képviselőkre bízza, hogy döntsenek. Szabad szavazást ajánlanak annál a kitételnél, hogy a hetes cikkely szerinti eljárásban vegyen-e jobban részt a parlament, valamint a szocialisták és a liberálisok kiegészítésénél is, amellyel a színházak függetlenségét is beemelnék az eljárásba. Ugyanez a helyzet a szöveg eredeti részeivel is, amelyeket három külön szavazásra bontottak, mindenhol szabad a döntés, de a végső dokumentumnál, amelynek valószínűleg minden részét elfogadják majd, azt javasolja a Néppárt, hogy a képviselők szavazzanak igennel.

Mit veszíthet Orbán a Néppárt nélkül?

A napokban kiderülhet, hogy a Fidesz elvesztette-e az összes olyan előnyt, amelyet a Néppárt adhat. Ha igen, tényleg megérheti inkább kilépni.

Az egyik olyan kiegészítésnél is kifejezetten azt javasolják, hogy igennel szavazzanak a néppárti képviselők, amely a jogállami szabályok betartásához kötné az uniós támogatásokat, és ezzel kapcsolatban javaslatot tenne a tanácsnak és a bizottságnak.

Ez a lista is azt mutatja, hogy a Fidesz kérdésében még mindig megosztott a Néppárt, de inkább arra hajlik, hogy lépjenek fel ellene keményebben.

Frissítünk!

Cikkünk megjelenését követően az Európai Parlament szavazott is a javaslatról. A szavazás a következőképpen alakult: 466 igen, 176 nem és 41 tartózkodás mellett megszavazták a határozati javaslatot, azaz a voksolók kétharmada a Fidesz elítélése mellett szavazott.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!