Hack Péter elmondta: K. Endre büntetlen előéletűnek fog számítani, akár gyerekek közelében is dolgozhat újra. Novák Katalin döntését már soha senki nem vonhatja vissza.


Ha akarná sem tudná visszavonni a botrányt kiváltó elnöki kegyelmet Novák Katalin – mondja Hack Péter alkotmányjogász.

Az ugyanis nem visszavonható, szuverén döntés. Hack úgy fogalmazott: jogilag egyértelmű helyzetet eredményezett Novák Katalin köztársasági elnök döntése, amelyben K. Endre gyermekpszichológust, a bicskei gyermekotthon bűnpártolás miatt másodfokon elítélt igazgató helyettesét eljárási kegyelemben részesítette, és mentesítette az ítélet jogkövetkezményei alól. Ezt a kegyelmet nemcsak Novák Katalin, de egy későbbi elnök és az Országgyűlés sem bírálhatja felül.

Ugyanakkor a másik oldalon az állampolgár jogbiztonságba vetett hite is sérült, aki ugyan bízott az állam szakszerű eljárásában, ám ez jelen esetben mégse következett be, hiszen egy bíróság által szentesített döntés vált a kegyelmi határozattal semmissé – mondta el Hack Péter.

– hívta fel a figyelmet Varga Judit felelősségére.

Az elnöki kegyelem inkább egyfajta társadalmi erkölcsi véleményt kellene tükrözzön, amellyel felülírja a bírósági döntést – tette hozzá.

Novák Katalin döntésének értelmében K. Endre tiszta erkölcsi bizonyítványt kaphat, nem lesz büntetett előéletű, és még gyerekekkel foglalkozó munkakörben is elhelyezkedhet, ha lesz, aki alkalmazza. Hogy tervezi-e ezt a lépést, arra kedden nem volt hajlandó válaszolni.

via Blikk

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!