Norvégia menedékjogot adott egy lengyel férfinek, akit pénzügyi csalás és okirathamisítás miatt börtönre ítéltek Lengyelországban - írja a Guardian.

A hatóságok elfogadták a férfi menedékkérelmét, amellyel ő és családja egy évig tartózkodhat Norvégiában, a szülők pedig engedélyt kaptak a munkavállalásra is.

Rafał Gaweł lehet az első lengyel állampolgár a kommunizmus bukása óta, aki politikai menedékjogot kap egy másik országban.

A férfi ugyanis azt állítja, hogy politikai alapon üldözik Lengyelországban. Ő az egyik rasszizmus és idegengyűlölet kutatásával foglalkozó civil szervezet alapítója és vezetője, akit pénzügyi csalás, aláírás- és pénzügyi dokumentumok hamisítása miatt két év börtönre ítéltek, de továbbra is nyomoznak utána.

Gaweł tagadja, hogy elkövette volna ezeket a bűncselekményeket, szerinte üldözik őt a szervezete tevékenysége miatt, ezért ítélték el.

hirdetés

Azt állítja, az utóbbi időben több hivatalnokról és ügyészről kiderítették, hogy közük van szélsőjobboldali csoportokhoz a kelet-lengyelországi Białystokban, ahol a szervezet is működik.

Norvégia korábban egyszer már megtagadta Gaweł kiadatását Lengyelországnak, most pedig úgy ítélték meg, hogy valóban szükség van a férfi és családjának védelmére, ezért adták meg nekik a menedékjogot.

A hivatalos indoklás szerint három okból döntöttek így: kifogásolják a tisztességes eljárás lehetőségének hiányát, a szélsőjobboldali milíciák ellenőrzésének hiányt a lengyel hatóságok által, valamint azt, hogy politikai üldöztetésnek tűnik a férfi ellen indított büntetőeljárás. A norvég bevándorlási hatóság osztályvezetője szerint nagyon ritka, hogy az ország menedékjogot adnak más európai ország állampolgárainak, de ebben az esetben nagyon meggyőzőek voltak az indokok.

Gaweł szerint ezzel az életét mentették meg a norvégok.

"Ha börtönbe kerültem volna Lengyelországban, semmi jóra nem számíthattam volna a jövőre nézve. A kormány gyűlölt engem"

- mondta az AP hírügynökségnek.


hirdetés