A legfrissebb eredmények alapján 4,5 milliárd éves az a meteorit, amely idén csapódott be Anglia területén - írja a SciTech Daily. A kutatók szerint a kőzet a Naprendszer történetének kezdetén alakult ki, vizsgálata pedig segíthet jobban megérteni, hogy miként jelentek meg az óceánok és az első létformák a Földön.

A több töredékből álló winchcombe-i meteorit egy szenes kondrit, az ilyen objektumok vizet és szerves anyagokat tartalmaznak. A meteorit a Naprendszer korai szakaszában alakult ki, és megőrizte ősi tulajdonságait. A Meteoritikai Társaság a közelmúltban hagyta jóvá a kőzet CM csoportba való besorolását.

A meteorit elemzésében rengeteg kutató részt vett az Egyesült Királyságban. Dr. Ashley King, a Londoni Természettudományi Múzeum szakértője szerint a winchcombe-i objektum 30 év után az első meteorit, amelyet az Egyesült Királyságban találtak, és az első szenes kondrit, amelyet itt fedeztek fel.

A kőzet vizsgálata talán annak megértésében is segíthet, hogy miként alakult ki az élet a bolygónkon.

Sok szakértő úgy véli, hogy az élet építőelemei hasonló objektumok révén jutottak el a Földre.

Artur Debat / Getty Images

Dr. Queenie Chan, a Londoni Egyetem kutatója szerint már az előzetes elemzések is felfedték, hogy a meteorit rengeteg különböző szerves anyagot tartalmaz. Mivel az objektumot hamar begyűjtötték, és hetekkel a becsapódása után már el is kezdték vizsgálni, nem tartalmazott jelentős földi szennyeződéseket.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!