Elképesztő kínzásoknak vannak kitéve az oroszbarát szakadárok fogságába kerülő nők egy jelentés szerint. Az egyik áldozat lánya mondott el mindent, amit eltűnt anyja megpróbáltatásairól megtudott.


Döbbenetes vallomást tett az oroszbarát szakadárok által függetlennek kikiáltott, de csak az oroszok által elismert Donyeckből származó Izabella, akinek édesanyját, Olenát csaknem hat éve tartják fogva – írja a Blikk. A lap a lengyel Onet cikkét idézve számol be arról, amit Olenának – és minden bizonnyal rengeteg más, a szakadárok által elrabolt nőnek – át kellett élnie.

Izabella és édesanyja, Olena Donyeckből származnak. A nők Odesszába menekültek, amikor az oroszbarát szakadárok tíz éve átvették a hatalmat a Donbasszban. Olenának azonban vissza kellett térnie a megszállt területekre, mert beteg édesanyja – Izabella nagymamája – ottmaradt és segítenie kellett őt. 2016 és 2018 között többször is meglátogatta anyját, ám 2018 augusztusában oroszbarát szeparatisták vették őrizetbe.

Arról, hogy ez után mi történt vele, Olena más foglyok telefonján mesélt Izabellának, illetve később Izabella az anyjának korábbi fogolytársaitól szerzett tudomást. Az alábbi részlet Izabella vallomásából származik, amelyet a Raphael Lemkin Központnak az ukrajnai orosz bűncselekmények dokumentálásában végzett munkájuk részeként tett:

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!