Több hónapja hol a lengyelek, hol a csehek magasabb éves inflációs adatot közöltek, mint a magyar statisztikai hivatal, de idén áprilisban ez a második helyen toporgás véget ért és nálunk lett a legmagasabb a pénzromlás üteme az egész Európai Unióban -írta meg a Portfolio az Eurostat által szerdán közzétett végleges áprilisi adatok alapján.

Az 5,2 százalékos éves alapú pénzromlási ütem hajszálnyira megelőzi a lengyeleknél kialakult 5,1 százalékos mértéket, és jóval magasabb a harmadik helyen található 3,3 százalékos luxemburgi rátánál és a negyedik helyen lévő cseh 3,1 százalékos ütemnél.

A lap szerint Az EU-csúcsra ugró magyar inflációs adat sokéves magyar csúcsot is jelent.

Uniós átlagban áprilisban 2 százalékos volt az éves alapú infláció a márciusi 1,7 százalék után, az eurózónában pedig 1,6 százalékos a márciusi 1,3 százalék után. Havi összevetésben 0,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az euróövezetben és az energiaárak nélkül szintén 0,6 százalékos volt a növekedés. A gyakran változó energia-, élelmiszer-, alkohol- és dohányárakat nem tartalmazó maginfláció pedig 0,5 százalékkal nőtt. Éves szinten az energiaárak nélkül 0,7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az euróövezetben, a maginfláció pedig ugyancsak 0,7 százalékkal nőtt.

Kapcsolódó

Az EU-ban az egyik legnagyobb drágulás a magyarokat sújtja több éven át

Az élelmiszerek, üzemanyag, dohányáruk ára durván megugrott, de hiba lenne azt gondolni, hogy csak egyszer kellett szembesülni a szokatlanul magas inflációval. Miben érdemes ilyenkor fialtatni a pénzt?

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le! Az Európai Unió legfontosabb politikai eseményeiről hetente értesülhetsz hírlevelünkből.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kedves Olvasónk!

Már csak egy kattintásra van szükség, hogy megerősítsd feliratkozási szándékodat! Amennyiben nem kapod meg megerősítő e-mailünket, kérünk, ellenőrizd a levélszemét mappádat.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!