A hvg.hu riportja szerint a dédestapolcsányiak egyik ámulatból a másikba esnek. Nem értik, Rogán Antal új feleségének családjánál sem a gyors gyarapodást, sem a hirtelen jött vonzalmat a földművelés iránt. Az 1600 lelkes borsodi településen mindenki hallott a 29 éves Rogán Barbara frigyéről és arról, hogy az esküvő előtt a család hatalmas földbirtokra tett szert.

Ez mindenkit meglepett. Nem csak a pénz miatt. A helyiek szerint a birtokegyüttest évekig hiába próbálták eladni, noha az idős, pár éve Amerikába visszatelepült magyar-amerikai tulajdonosok korábban is jó kapcsolatban álltak a családdal.


A földszerzésben talán legnagyobb lehetőségre

Ángyán József, a második Orbán-kormány egykori államtitkára hívta fel a hvg.hu figyelmét. A földtörvény kijátszásáról jelentéseket készítő szakember szerint a propagandaminiszter harmadik feleségének családja hosszú távon is gondolkodhatott.

Az EU-ban ugyanis Magyarország ellen a földforgalmi szabályozás - különösen a külföldiek földszerzésének nehezítése - miatt kötelezettségszegési eljárás eljárás zajlik. Ha a magyar földpiacot liberalizálni kell, az a földárak gyors kiegyenlítődéséhez vezet. A ma relatíve nyomott, 1,6-1,8 millió forint/hektár áron megvett területek évek múlva hatalmas profittal, akár 10-15-szörös áron lesznek piacra dobhatók. Addig a földek után járó támogatások pedig bőségesen fedezhetik annak a hitelnek a részleteit, amelyet a Budapest Banktól vett fel társaival Rogán Barbara és családja.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!