Az amerikai képviselőház törvényjavaslatot fogadott el az ízesített e-cigaretták árusítási tilalmáról. 213:195 arányban támogatták a javaslatot, amely az ízesített dohányipari termékek, így a mentolos cigarettákat is betiltja és új jövedéki adót vet ki a nikotinra.


Az előterjesztést többségében demokrata párti törvényhozók támogatták. Érveik szerint gátat kell vetni a fiatal nemzedékek körében egyre elterjedtebb - és súlyosan agy-, tüdő- és érkárosító hatású - ízesített e-cigaretták térhódításának.

Egy nemrég készült kormányzati felmerés szerint az Egyesült Államokban minden negyedik középiskolás ízesített e-cigarettát szív.

Az MTI felidézte, tavaly a kongresszus elfogadott egy törvényt, felemelte a dohánytermékek (köztük az e-cigaretták) vásárlásához előírt korhatárt 18-ról 21 évre.

A kormányzat év elején betiltotta a gyümölcsös, cukorkaízű, mentolos és más ízesítésű, kis utántöltős e-cigarettákat, de a hétfőn elfogadott tervezet a nagy utántöltősökre is érvényes, ezért azt a szenátus vélhetően leszavazza, mert egyes politikusok szerint ezzel "túl messzire megy".

A háttérben az állhat, hogy sajtóhírek szerint az ízesített e-cigaretták gyártói eredményesen lobbiztak a törvényhozóknál a teljes tiltás ellen.

A szavazás előtti törvényhozási vitákról szóló tudósítások arról is beszámoltak, hogy a kongresszus afroamerikai politikusokból álló csoportja szerint a mentolos cigaretták tiltása az afroamerikaiakat sújtaná főleg, ők nagyobb arányban szívnak ilyet, mint mások. Yvette Clarke brooklyni képviselő szerint a tiltás,

feleslegesen terheli meg a fekete közösséget.

A törvényjavaslatról a szenátus várhatóan még a héten szavaz.

Kiemelt kép: Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke. MTI/AP/J. Scott Applewhite


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!