Tudtad, hogy Oscar díja is van? Számos tragédia és fordulat árnyalja az életét a dalszerző zenésznek, akinek a Hey Jude-ot, a Yesterdayt és részben a The Beatlest köszönhetjük.


1942 június 18-án született Liverpoolban James Paul McCartney, aki több okból is megérdemli, hogy ne csak kerek szülinapját ünnepeljük meg, hanem a 81.-et is. Felsorolunk pár érdekességet a The Beatles legendás zeneszerző-énekes-gitáros tagjáról, aki joggal írta be magát a (zene)történelembe.

Rekordtartó

Sokszorosan - stílusosan - rekorder Sir Paul McCartney, mint énekes, zeneszerző, költő, író, művész, humanitárius, és több mint háromezer (!) szerzői jog birtokosa. A legtöbb eladott lemez, minden idők legtöbbször megosztott és legtöbbször feldolgozott dala, a Yesterday a Guinness Világrekordok Könyvében is szerepel. Mi több, őt hallgatta minden idők legnagyobb fizetett közönsége szólókoncerten, több mint 350 000 ember, 1989-ben Brazíliában.

Őt tartják minden idők egyik legsikeresebb előadóművészének.

A tragédiát zeneszerzés követte

Pault 14 éves korában érte élete első, és sajnos egy gyermek számára a lehető legnagyobb traumája: édesanyja hirtelen halála (mellrákos volt) rázta meg. Nem sokkal később megírta első dalát. Aztán 1957 júliusában esett meg a történelmi pillanat: találkozott John Lennonnal a helyi templomi ünnepen, ahol mindketten zenéltek. Mint kiderült, mindketten korán veszítették el az édesanyjukat, és a zenében találták meg a menedéket. Aztán a közös zenélésben a legnagyobb flowt.

Gyerekkorától képezte magát

McCartney lenyűgözte Lennont, mert a legkülönfélébb stílusokban énekelt és játszott virtuóz módon már egész fiatalon.

Noha a The Beatles mind a négy tagja karizmatikus személyiség volt, George Harrison és Ringo Starr kissé introvertáltabb volt, és a Lennon-McCartney duóhoz képest a háttérben maradtak. Ők ketten, Paul és John jegyzik a legtöbb dalt szerzőként és szólóénekesként. Paul már gyermekkorában klasszikus zenét (zongorázni és gitározni is oktatási keretek között) tanult. Multiinstrumentalista: dalszerzés mellett Paul McCartney basszusgitáron, akusztikus és elektromos gitáron, zongorán és billentyűs hangszereken, valamint több mint 40 egyéb hangszeren játszik.

A legsikeresebb dalszerző

A The Beatles tagjai közül McCartney írta a legtöbb gigaslágert. Néhány példa: Yesterday, Let It Be, Hey Jude, Blackbird, Eleanor Rigby, Birthday, Get Back, Carry That Weight, Helter Skelter, When I'm 64, Lady Madonna, "Ob-La-Di, Ob-La-Da," Long And Winding Road, Rocky Raccoon, Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, The Fool on the Hill, You Never Give Me Your Money, Your Mother Should Know, Yellow Submarine. A Yesterdayt tartják a világ legtöbbet feldolgozott dalának. Több mind háromezer verziója van, világszerte számos művész adta elő a saját változatát. Még egy Richard Curtis-filmet is megihletett.

Itt mutatja meg Paul Ringónak a Carry That Weight című dalát:

...ami végül ilyen lett (A Golden Slumbers-szel, utána a You Never Give Me Your Money, ez az albumon is így szerepel):

Itt a nagy slágere, a csodaszép Blackbird, tíz órán keresztül hallgatható:

Love of my Life by McCartney

Nemcsak Freddie Mercurynak volt bevallottan élete szerelme, Paulnak is Linda McCartney jelentette a világot, egészen 1998-ig.

A kapcsolatot tragédia szakította meg: 1998 áprilisában 65 évesen mellrákban meghalt Linda, négy gyermekük édesanyja, aki a zenész mellett állt a munkában is állandó partnerként. McCartney ezután súlyos depresszióban szenvedett, orvosi kezelés alatt is állt, majd kihagyott egy évet. Ezalatt az idő nagy részét távol töltötte a nyilvánosságtól, csak azért tűnt fel, hogy néhai felesége nevében kampányoljon az állatok jogaiért és a vegetáriánus ügyekért.

Máig álmodik Johnnal

Stephen Colbertnek mesélte el McCartney az alább látható interjúban, hogy a mai napig álmodik legendás, korán elhunyt zenésztársával és barátjával. Lennon leggyakrabban úgy tűnik fel az álmaiban, hogy együtt zenélnek. Azt is elmondta, hogy a Yesterday is álmában született: reggel egy dallamra ébredt és először Lennont kérdezte meg, mi lehet ez a dal, hol hallhatta: „Ez a tiéd?” - „Nem”, válaszolta Lennon és miután McCartney körbekérdezett minden lehetséges érintettet, nem az ő daluk-e véletlenül, amit megálmodott - azaz maga a Yesterday - , pár hét múlva úgy döntött, hogy akkor ezt tényleg ő szerezte álmában.

Van egy Oscarja

2002-ben McCartney megkapta a Filmakadémia aranyszobrát a Vanília égbolt főcímdaláért. Ebben az évben indult újabb koncertkörútra és házasodott újra (Heather Millsszel kötött házassága aztán négy év múlva véget ért). Egy lányuk született.

Végül itt van pár szám a Beatlestől, melyet ő szerzett.

The Long and Winding Road

Sokan az egyik legszebb szerelmes dalnak tartják McCartney ezen szerzeményét. Tény, hogy a Lindával eltöltött időszakban születtek a legérzelmesebb dalai.

Hey Jude

A dal eredetileg a Hey Jules címet kapta, s McCartney egyetlen, pár órás kocsiút alatt szerezte. Julian Lennon, John Lennon fia szerepelt a címben, akit édesanyjával együtt vigasztalni akart a dallal Paul, mivel ekkoriban vált el első feleségétől John Lennon, hogy Yoko Ono oldalán folytassa az életét.

Eleanor Rigby

McCartney azt mesélte erről a dalról, hogy egy idős hölggyel való több találkozása ihlette, akinek fiatal korában bevásárolt és segített, a vele való beszélgetések nagy hatással voltak rá.

Penny Lane

A Liverpoolban felnőtt Paul hommage-a ez városa és egy utca előtt, aminek minden sarkát és minden lakóját úgy ismerte, mint a tenyerét.

Let It Be

Ezt a dalt is egy álom sugallatára írta, melyben elhunyt édesanyja jelent meg neki.

Maybe I'm Amazed

A Maybe I'm Amazed akkor született, amikor a The Beatles feloszlott, s az ezt követő időszakban Linda McCartney volt Paul támasza, ő pedig az ezzel kapcsolatos érzéseit öntötte dalba.

Come On To Me

A dal pár éve született, James Corden carpool kareoke-jában is elénekelte McCartney a kocsibana showmannel.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!