Az osztrák fővárosban bizonyos szakaszokon nem jár a metró. A helyzetet súlyosbítja, hogy az árvíz által leginkább sújtott területeken várható a legnagyobb esőzés.


Heves esőzések és viharok sújtják Ausztriát, különösen Felső- és Alsó-Ausztriát, ahol már most is katasztrofális az árvízhelyzet. A legsúlyosabb károk a Waldviertelben alakultak ki, ahol vasárnapra várhatóan túlcsordul az ottensteini víztározó, és megárasztja a Kamp folyót. Az összesített csapadékmennyiség akár 80 milliméter is lehet négyzetméterenként, és az előrejelzések szerint további 230 milliméter eső is várható a következő 48 órában.

A helyzet rendkívüli: a tartományi vezetők szerint olyan vízszintemelkedés várható, amit száz éve nem tapasztaltak. A Lainsitz folyó már kilépett medréből, és a Zwettl folyó is árad, komoly károkat okozva.

Stephan Pernkopf, Alsó-Ausztria helyettes tartományi vezetője szerint vasárnapra az ottensteini víztározó kapacitása is kimerülhet, és az ott lakók attól tartanak, hogy a helyzet tovább romlik. Az esőzések miatt Bécsben is fokozott készültség van, ahol a Duna ugyan még nem jelent közvetlen árvízveszélyt, de több pincét már elárasztott a víz. A tűzoltóságot több mint 400 alkalommal riasztották.

Bécs közlekedését is érintik az áradások: a metró U4-es vonala csak Heiligenstadt és Karlsplatz között közlekedik, míg az U6-os vonalon a Meidling pályaudvar és a Westbahnhof közötti szakaszon szünetel a forgalom. A viharok miatt a bécsi temetők vasárnap zárva maradnak.

Burgenlandban is komoly a helyzet, ahol szintén evakuálásokat rendeltek el.

A Duna menti településeken, mint például Krems an der Donau, homokzsákokkal és mobil gátakkal próbálják védeni a lakosságot és az infrastruktúrát. A városban 14 betonkeverő dolgozik folyamatosan, hogy megerősítsék a védvonalakat.

Az előrejelzések szerint az időjárás csak kedden kezd enyhülni, addig további esőzések várhatók, amelyek tovább fokozhatják az árvízveszélyt.

(Krone.at/Der Standard via Telex/444)

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!