Az idős házaspár Down-szindrómás fiuk miatt is választotta a patinás környéken lévő New York-i ingatlant. Ugyanakkor lehet, hogy a volt tulajdonos egykori gondozója legálisan tartózkodhat ott.


2 millió dolláros (közel 725 millió forintos) álomotthonba tervezett költözni egy New York-i pár, hogy méltóképp gondozhassák fogyatékkal élő fiukat, de tervük hamar rémálomba fordult, amikor kiderült: a hát nem üres, egy házfoglaló azt szintén a magáénak tudja.

A 68 éves Susana és Joseph Landa 2023 októberében vásárolta meg az otthont családtagjaik mellett, a csendes New York-i Douglaston lakónegyedben, Queens városrészben – számolt be az ABC7 csatorna.

A rokonokhoz közeli hely tökéletes lett volna fiuknak, Alexnek, aki Down-szindrómás, és könnyen gondozható lenne, ha valami történne a párral.

A 32 éves Florest heti 3000 dolláros fizetésért alkalmazta az egykori háztulajdonos a gondozójaként, amíg a férfi 2023 januárjában meg nem halt. Ő pedig azt állítja, a néhai tulajtól kapott engedélyt arra, hogy halála után is a házban lakhasson.

„Egyszerűen nem tudjuk elhinni. Az egész lakásvásárlásunk egy rémálommá vált” – nyilatkozta Susana Landa.

A helyzetet bonyolítja, hogy New York-i házfoglalóknak (angolul squatterek, azaz „guggolók”) vannak bizonyos jogaik. Ők azok, akik törvényes tulajdonjog vagy az ingatlantulajdonos engedélye nélkül birtokolnak egy ingatlant. A törvények szerint pedig „jogellenes bármely olyan személy kilakoltatása vagy kilakoltatásának kísérlete, aki legalább harminc egymást követő napon át jogszerűen lakta a lakóegységet”.

A háztulajdonosok 10 napos felmondást adtak Floresnek a távozásra, majd megpróbáltak bejutni az ingatlanba egy biztosítási ellenőr mellett, de a házfoglaló kihívta a rendőröket. Emellett egy percig sem könnyíti meg Landáéknak, hogy egyezségre jussanak. Az egykori gondozó elkezdte kiadni egy-egy alkalomra a ház egyes szobáit 50 dollárért. A tulajdonosok szerint mindeközben folyamatosan nyitva tartja az ablakokat is, amivel jelentős fűtésszámlát halmoztak fel.

A házaspár bíróságra is vitte az ügyet, ám a tárgyalások Flores viselkedése miatt rendre botrányba fulladtak. 2024 január 9-én például ügyvéd nélkül jelent meg a bíróságon, megakadályozva ezzel a jogi eljárást. Legutóbb pedig csődöt jelentett be, amivel automatikusan lehetővé tette, hogy a házban maradhasson.

Újabb bírósági tárgyalásukra csak áprilisban kerülhet sor.

via New York Post


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!