Amennyiben a gyógyíthatatlan betegséggel küzdő ügyvéd megnyeri a pert, a kormánynak változtatnia kell a jelenlegi jogszabályokon és engedélyeznie kell az eutanáziát. A kormány képviselője szerint sem jogszabályt, sem emberi jogokat nem sért az eutanázia tilalma Magyarországon.


Ma délelőtt kezdődött az Emberi Jogok Európai Bíróságán Karsai Dániel pere a Magyar Állam ellen. A bíróság előtt a kormány képviselője a tárgyalás elején megismételte a bíróságra benyújtott ellenkérelemben foglaltakat:

szerintük sem jogszabályt, sem emberi jogokat nem sért az eutanázia tilalma Magyarországon.

Felszólalásában így fogalmazott:

„Azt álmodtam, hogy a születésnapomat ünnepeljük. Minden családtagom és barátom eljött hozzám. Focimeccset néztünk és bort ittunk. Beszélgettünk politikáról, fociról és az élet más dolgairól. A szívmelengető estét követően lefeküdtem. Álmomban békésen eltávoztam, mosollyal az arcomon. Aztán felkeltem és szembesültem a rideg valósággal. Csak 46 éves vagyok, és ALS-em van. Ez mozgásképtelenséggel, és másoktól való függéssel jár.”

Az eljárásban szakértőket is meghallgatnak, döntés pedig akár már a jövő év elején születhet, ebben az esetben a kormánynak meg kell változtatnia a jelenleg érvényes jogszabályokat. Kérdés, ha győz is az ügyvéd, mindez számára időben megtörténhet-e.

Karsai felszólalását itt tudja megnézni:


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!