Az oktatási kormányzat javaslatot tett arra, hogy 2019. szeptemberétől államosítja a sajókazai Dr. Ámbédkar Gimnáziumot, ahová leginkább 16-20 éves, nagyrészt roma fiatalok járnak az érettségi, a diplomához való továbblépés, valamint a nyelvtudás reményében - írja a 168ora.hu.

A gimnáziumot a Dzsaj Bhím Közösség alapította Orsós János vezetésével még 2007-ben. Az iskola működése során több mint száz diák sikeresen tette le itt az érettségit, sokan itt fejezték be az általános iskolát és itt szereztek szakképesítést is.

"Az iskola azért nem kap állami finanszírozást, mert a közösség az Országgyűléstől nem kapta meg az egyházi státuszt"

- írja a lap. Azt is hozzáteszik, hogy eddig az intézményt a Balog Zoltán volt humánminiszterrel kötött egyéni megállapodás alapján tudták finanszírozni, ezt azonban távozása után megszüntetik, az oktatásirányítást pedig inkább az államosításra tett javaslatot.

A lap szerint kérdés, hogy egy ennyire speciális iskolát, ahol nagyrészt halmozottan hátrányos helyzetű roma fiatal tanul, tudja-e majd irányítani a kormány. Hiszen ebben az iskolában speciális, teljesen eltérő módszerekkel tanítanak.