Eleve határozatképtelen volt a küldöttközgyűlés, de többen csak közben jöttek rá, hogy érvénytelen a mandátumuk. Az ülést végül berekesztették.


Határozatképtelenség miatt eredménytelen volt a Magyar Orvosi Kamara egy héttel ezelőtti küldöttközgyűlése, olvasható a pénteken megjelent közleményben a MOK honlapja. Indoklásként azt írják, hogy a küldöttközgyűlést bizonytalan jogi helyzetben kellett megtartani,

A bizonytalanság a négy évre választott országos küldöttek mandátumának pontos érvényességi idejét is érintette, ami miatt a Belügyminisztérium állásfoglalását kérte a MOK még március 8-án.

A kamara a június 3-i, sikertelen küldöttközgyűlése után újraindította a kamarai választásokat, a lejárt mandátumú területi vezetők helyett ügyvivő testületek vezénylik le a választást. Mindez azonban nem érinti az elnökség mandátumát, ami november 30-ig él.

Az Origo később a 24.hu forrásai alapján is megerősített értesülései szerint a múlt szombati küldöttközgyűlésen többen jelezték, hogy a 2019-ben lezajlott utolsó választások miatt megszerzett mandátumuk lejárt, éppen ezért szavazati joggal nem rendelkeznek. Emiatt

A küldöttközgyűlésen megállapították, hogy összesen 67 tag regisztrált, ami határozatképtelenséget jelentett. A portál szerint nem állítottak mandátumvizsgáló bizottságot sem, ami a megjelentek személyazonosságának megállapítására is szolgált volna. Az elnök javasolta a meghirdetett napirend módosítását, azok ellenére, hogy az Alapszabály szerint határozatképtelenség esetén az ülés csak változatlan napirenddel hívható megismételten össze az eredetivel azonos napra.

Az egyik küldött arról tájékoztatta a közgyűlésen megjelenteket, hogy a lejárt mandátumok meghosszabbítására nincs jogosultságuk. Ezen a ponton a többség ráébredt, hogy a küldöttközgyűlés jogszerűtlen, ám az elnök próbavoksolást rendelt el, amit háromszor is megismételtek. Egyiken sem volt meg a határozathozatali küszöb, akár szavazógéppel, akár kézfelemeléssel, akár felállással szavaztak. Ezután hagyta ott a többség az ülést, amit végül be is rekesztettek.

A távozás okairól nem derültek ki részleteke.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!