Kenneth Eugene Smith-t bérgyilkosság miatt ítélték halálra. A kivégzési formát ellenzők emberkísérletet emlegetnek.


Alabama lehet az első olyan amerikai állam, ahol tiszta nitrogénnel végeznek ki egy foglyot. Ez a halálbüntetési módszer három államban engedélyezett, de még soha nem került alkalmazásra a gyakorlatban - számolt be róla a Fox News.

Steve Marshall alabamai főügyész hivatala pénteken kérte arra beadványában az állam legfelsőbb bíróságát, hogy tűzzék ki az 58 éves Kenneth Eugene Smith kivégzésének időpontját.

A férfit egy társával együtt még 1988-ban ítélték halálra egy prédikátor feleségének meggyilkolása miatt, amit a férj megbízásából hajtottak végre pénzért cserébe. Az áldozat férje öngyilkos lett, amikor a nyomozás lehetséges gyanúsítottként kezdte el őt vizsgálni, míg a másik, gyilkosságban elítélt férfit 2010-ben végezték ki.

Alabama 2018-ban engedélyezte ezt a módszert a halálos injekciók beadásához használt gyógyszerek hiánya miatt. A kivégzési forma támogatói szerint fájdalommentes az eljárás, a kritikusok szerint viszont emberkísérletnek tekinthető a dolog.

Egy halálbüntetést ellenző érdekképviseleti csoport szerint Alabamában rengeteg a sikertelen és hibás kivégzési kísérlet, így egy soha nem használt módszerrel kísérletezni szörnyű ötlet.

Smith-t már tavaly megkísérelték kivégezni halálos injekcióval, azonban nem sikerült végrehajtani a kivégzést, mert problémák adódtak az infúzió erekbe való behelyezésével. 2018 óta ez már a harmadik alkalom volt, hogy az államnak nem sikerült megölnie egy fogvatartottat, a kormányzó ezért akkor úgy döntött, hogy felfüggesztik a kivégzéseket, amíg nem vizsgálják felül a halálos injekciók beadásának protokollját.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!