A kormány 2024-től átalakítja a családi otthonteremtési kedvezmény szabályait, ami miatt jelentősen megnőhetnek a családok lakásvásárlásának anyagi terhei.


A városi csok megszüntetésével jövőre egy 60 milliós lakás megvásárlása akár több mint 30 millió forinttal nagyobb hitelterhet jelenthet egy háromgyerekes családnak húsz év alatt, mintha azt idén vennék meg – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

A kormány 2024-től átalakítja a gyereket nevelők és vállalók számára elérhető családi otthonteremtési kedvezmény (csok) szabályait.

Emiatt a nagyobb településeken élő családok még idén igénybe kell venniük a csokot és a csok-hitelt a lakásvásárláshoz vagy -építéshez, ha ki akarják használni a 2023 végégi érvényben lévő kedvezményeket. Ugyanis ha 2024-től nem lesz elérhető az 5000 főnél nagyobb településeken a csok, akkor a családok elesnek a gyerekek számától függően 600 ezer és 10 millió forint közötti összegű csok-támogatástól, valamint az ahhoz igényelhető, kedvezményes csok-hiteltől.

A csok-hitel rendkívül kedvező az államilag támogatott, legfeljebb 3 százalékos kamattal, a hitelfelvétel költségét jelző teljes hiteldíjmutató (THM) 3,04-3,07 százalék a forgalmazó bankoknál. A maximális, 15 millió forintos csok-hitelért 20 éves futamidővel számolva havonta mintegy 83 ezer forint törlesztést kell fizetni, amivel a futamidő végén a teljes visszafizetés 19,96-19,98 millió forint lesz a Bank360.hu csok-hitelkalkulátorának ajánlatai szerint.

A 3 százalékos kamatozású csok hitellel szemben jelenleg 8,5-9 százalékos kamattal lehet piaci lakáshitelt felvenni azoknak, akik nem jogosultak államilag támogatott kölcsönre, tehát legfeljebb egy gyerekük van, és nem vállalnak többet.

Ha például egy 60 millió forintért kínált lakás megvásárlásához egy háromgyerekes, illetve annyit vállaló család rendelkezik 20 millió forint önerővel és igényli a 10 milliós csok-támogatást, akkor még 30 milliót kell hitelből előteremtenie. A 15 milliós csok-hitel mellé 15 milliós piaci hitelt kell felvenni. Ezek havi törlesztője összesen több mint 200 ezer forint, ami húsz év alatt összesen több mint 50 millió forint visszafizetését jelenti.

Amennyiben a család nem lesz jogosult jövőre a „városi csokra”, akkor a 20 millió forint önerő mellé 40 millió forint piaci lakáshitelt kell felvenniük a lakásvásárláshoz. Jelenleg ilyen összegű hitel 600 ezer forint vagy magasabb nettó jövedelemmel igényelhető 8,7-8,9 százalékos THM-mel és 343-348 ezer forint havi törlesztővel. Ezért húsz év alatt 82,4-83,7 millió forintot kell visszafizetni.

További jelentős anyagi kedvezmények is járnak a családi otthonteremtési kedvezménnyel. A csokkal vásárolt ingatlan mentesül az illetékfizetés alól, ezt hivatalosan visszterhes vagyonátruházási illetéknek, míg a köznyelvben vagyonszerzési illetéknek hívják, és a mértéke az ingatlan forgalmi értékének 4 százaléka. Mindez jelenleg egy 60 millió forintos ingatlan esetén 2,4 millió forint, amit jövőre a csokkal együtt elbuknak azok, akik már nem lesznek jogosultak a támogatásra. Emellett a csokot igénybe vevő építkező családok 5 millió forintig visszaigényelhetik az áfát, amitől ugyancsak elesnek jövőre, ha már nem kaphatnak csokot.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!