A helyi szocialista politikusok még szeptemberben jelezték először a helyi választási bizottságoknál, hogy több százan lehetnek bejelentve a határmenti falvakban és városokban olyanok, akik nem is élnek a valóságban a településeken. - írja a 444.

Azzal ugyanis, ha valaki rendelkezik bejelentett lakcímmel, szavazhat az önkormányzati választásokon.

A bizottságok azonban a bizonyítékok hiányára hivatkozva nem fogadták el a politikusok problémafelvetését. Az MSZP ezután a (megyei) területi választási bizottsághoz (TVB) fordult, ahol több esetben azt állapította meg a TVB, hogy "nem életszerű", hogy ennyi személy lakjon egy lakásban. Annál is inkább, ugyanis ezek a papíron ott élő emberek, sokszor üres telkekre és omladozó viskókba vannak bejelentve, ahogy ez a Gulyás Márton aktivista által, a helyi MSZP-s politikusokkal készült videójából kiderül:

Miután a TVB megállapította, hogy fiktív lakcímek vannak a térségben, az MSZP elnök, Tóth Bertalan közokirat-hamisítás alapos gyanújával feljelentést tett a rendőrségen. A videóból az derül ki, hogy főleg a szegény, kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket találják meg mindkét oldalon; a nyilatkozók véleménye szerint a magyar oldalon lefizetik vagy a közmunkájukkal megzsarolják az embereket a helyi polgármesterek, míg a határ másik oldalán erre szakosodott ügyintézők lefizetik a kint élőket, hogy írjanak alá egy papírt, nekik csak annyi a dolguk, hogy a szavazás napján busszal átjöjjenek Magyarországra és szavazzanak mielőtt visszaviszik őket.