Nem küldte el alkotmánybírósági kontrollra, hanem aláírta a köztársasági elnök a törvényt, ami alapján a kormány elveszi a kutatóintézeti hálózatot az Akadémiától - vette észre a hvg.hu.

Bár többen, tudósok és művészek még arra kérték az államfőt, ne írja alá az MTA megcsonkításáról szóló törvényt, Áder János már aláírta azt. Ez az Országgyűlés oldalán olvasható.

Budapest, 2018. december 6. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter sajtótájékoztatót tart a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) közgyûlése kapcsán a minisztériumban 2018. december 6-án. MTI/Mohai Balázs

Palkovics: A döntés magyar kutatók érdekeit szolgálja

Fontos előrelépésnek nevezte az MTA szétszedését.

A törvény ellen nagy nemzetközi és hazai tiltakozás zajlott, a tudomány és kutatás szabadságának megsértéseként értékelte a közvélemény azt, hogy a kormány elvenné az MTA-tól a kutatóintézeti hálózatot, és egy olyan intézmény, Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) alá helyezné, amelynek vezetőit a miniszterelnök nevezi ki.

Orbánt nem hatotta meg, hogy a teljes német tudományos elit megkérte az MTA békén hagyására

Hosszan érveltek a magyar miniszterelnöknek a legfontosabb német kutatóintézetek vezetői, hogy ne tegye tönkre az Akadémiát.

Erről nyílt levelet írtak a német tudományos központok is, és az Európai Bizottság is többször jelezte a kormánynak, ne szűkítse a kutatási szabadságot. Az ellenzék az Alkotmánybírósághoz fordul a törvény miatt, ha már a köztársasági elnök nem érezte szükségét. Az 5 ezer embert foglalkoztató kutatóintézeti hálózat einstandolásáról a világhírű Nature tudományos folyóírat is beszámolt.

A döntés körülbelül egyszerre adott ki nyilatkozatot az MTA is. Azt írták:

A Magyar Tudományos Akadémia területi bizottságai és a hozzájuk tartozó, a tudomány iránt elkötelezett tagjai aggodalommal figyelik az MTA kutatóintézeteinek leválasztását az MTA köztestületéről. Meggyőződésünk, hogy a Parlament által elfogadott törvény ellentétes az ország érdekeivel, nem segíti, hanem akadályozza az új tudományos eredmények elérését, ezáltal a műszaki és társadalmi innovációt. Ezért kérjük Elnök Urat, hogy ne írja alá a törvényt, hanem kezdeményezzen alkotmányossági vizsgálatot.

Kiemelt kép: Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita (középen) a Kis- és Nagysomlyó közti nyeregbe tart a zarándokokkal a csíksomlyói búcsú miséjére Csíksomlyón 2019. június 8-án. (MTI/Koszticsák Szilárd)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!