Egy brazil férfi kórházba került, miután orrműtétet hajtott végre saját magán, ami a helyi média szerint arra késztette a YouTube moderátorait, hogy töröljék a beavatkozáshoz használt, külső segítség nélküli, DIY (Do It Yourself - úgynevezett "csináld magad") orrplasztikáról szóló oktatóvideót - számolt be a Business Insider.

A július 21-én történt eset után a férfit a Sao Paulo államban található Campo Limpo nevű város kórházának sürgősségi osztályára kellett szállítani,

ahol a helyi egészségügyi hivatal tájékoztatása szerint mentálhigiéniás szakemberek vizsgálták meg a férfit még azelőtt, hogy a szájsebészek kezelésbe vették volna.

A specialisták a sebek megtisztítását és kötözését követően elmagyarázták a férfinak, hogy mire kell odafigyelnie, és még aznap hazaengedték. De természetesen nem úszta meg ilyen könnyen a dolgot, hiszen további sebészeti és pszichológiai kezelések várnak még rá.

A G1 nevű brazil hírportál szerint a páciens a YouTube-on nézett oktatóanyagokat az otthoni orrplasztika elvégzéséről, és olyan eljárásokat másolt le belőlük, melyeket amúgy csak képzett orvosok végezhetnének el. A brazil lap azt írja, hogy a YouTube nem sokkal a balesetről szóló hírek megjelenése után eltávolította a házi orrplasztikáról szóló oktatóvideót, és az eset miatt már csak nagykorú felhasználók tekinthetik meg a hasonló, önmagunk megműtését bemutató tartalmakat.

Azonban a város egészségügyi hivatala azt közölte az Insiderrel, hogy nincs információjuk arról, honnan inspirálódott a férfi, a YouTube pedig nem akarta kommentálni az ügyet.

A G1 által megkérdezett orvosok szerint az orrműtét saját magukon történő elvégzése súlyos szövődményekhez vezethet, például az érzékszerv elhalásához, különböző fertőzésekhez, orrduguláshoz és anafilaxiás sokkhoz.

MEGNÉZEM A TELJES FILMET!


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!