Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy július végén ismét elrendelte a dunai hajóbaleset ügyében a szállodahajó meggyanúsított ukrán kapitányának letartóztatását a Budai Központi Kerületi Bíróság. Jurij C. letartóztatását június 13-án 15 millió forintos óvadék ellenében szüntették meg, nemrég viszont az ügyvédje szerint a bíróság a szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítás megnehezítésének, meghiúsításának veszélyére hivatkozva rendelte el védence letartóztatását 30 napra.

Az ATV most arról számolt be, hogy

az ukrán hajóskapitányt hamis tanúzás és hamis vád elmulasztása miatt is feljelentették.

Az ütközésben elhunyt magyar kapitány családjának ügyvédje, Gulyás Krisztián a napokban kapta meg az összesített nautikai és műszaki szakértői véleményt, ezek pedig három bűncselekményt is alátámasztanak. Az ukrán hajóskapitány mellett ugyanis a baleset idején a közelben elhaladó másik szállodahajó kapitánya ellen is feljelentést tett segítség nyújtás elmulasztása miatt.

„A Viking Sigyn kapitányának a tanúvallomása során tett állításai nem igazak, ugyanis, a Viking Sigyng kapitánya azt mondta, hogy őt előzte meg a hableány, és gyakorlatilag az egészet úgy interpretálta a hatóság felé, mintha a Hableány mozgásából, manőverezéséből, következett volna be a baleset. És itt fordulunk át a hamis vád kategóriájába”

- mondta Gulyás Krisztián az ATV-nek, aki azt is hozzátette, hogy a most megkapott szakértői vélemények alapján egyértelmű az ukrán kapitány felelőssége, szerinte ugyanis a dokumentum kimondja, hogy

"a férfinak a saját szemével és a műszereken is látnia kellett, hogy a Hableány előtte halad és, hogy merre tart".

Az ATV Híradója az ügyben felkereste Tóth M. Gábort Jurij C. ügyvédjét is, aki levélben azt válaszolta, hogy őt nem értesítették a két feljelentésről. Hozzátette, hogy szerinte "mivel ügyfele az eljárásban gyanúsított, önmagában kizárja a hamis tanúzás miatti felelősségre vonhatóságát. Továbbá a hamis vád egyetlen elkövetési magatartását sem valósította meg az eddigi vallomástételei során".

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy május 29-én a Hableány sétahajó a Margit híd közelében összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval és elsüllyedt. A Hableányon 33 dél-koreai turista, valamint a kéttagú magyar személyzet utazott, és csak hét embert sikerült kimenteni közülük. Az ukrán kapitány ellen vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó, gondatlanságból elkövetett veszélyeztetésének vétsége mellett segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt folyik eljárás.