Krezinger János állítólag a szabad ég alatt is hallgatta a rádiót, amit fiától kapott, taligán húzva maga után. A pártvezető féltestvérének is intézett szövetkezeti lakást.

A Blikk idézi fel az ország egykori vezetőjének szomorú kapcsolatát vér szerinti apjával.

Kádár János édesanyja, Csermanek Borbála huszonöt évesen Abbáziában, a horvát tengerparton egy Villa Austria nevű panzióban dolgozott, ahová gyakran jártak át Fiumében állomásozó magyar katonák is. Ott ismerkedett meg 1911-ben egy Krezinger János nevű pusztaszemesi férfivel, akitől állapotos is lett.

Az anyakönyvben nem tüntették fel az apa nevét. Borbála nehéz anyagi helyzetbe került Abbáziában, ezért a gyermekét három hónapos koráig egy alapítvány nevelte.

Krezinger János hazatért Pusztaszemesre, 1914-ben megházasodott, később három fia született, Lajos, János, valamint Ádám, mindannyian a későbbi pártfőfitkár féltestvérei.

Kádár is évekig itt gyerekeskedett, miután édesanyja próbát tett a Krezinger-háznál, de

Kádár végül 1961-ben találkozott apjával, egy levélben történt kapcsolatfelvétel után, melyben féltestvére azt írta, hogy apjuk

nagyon sajnálja, hogy annak idején édesanyádat nem tudta anyagilag támogatni. Édesapám arra kér, ne haragudj rá, mert hiszen nem csak rajta múlott, hogy idáig nem sikerült találkozni, mert egyéb körülmények játszottak közre.”

Amikor Kádár kétnapos látogatást tett Somogy megyében, meghívták a pusztaszemesi és a kapolyi TSZ (termelöszövetkezet) zárszámadására, és a kultúrház átadására.

A korabeli beszámolók szerint Kádár János kedvesen és barátságosan viselkedett. El is ment az édesapjához, aki ekkor már a falu harangozója volt. A találkozón valamennyi féltestvére is jelen volt. A korabeli beszámolók szerint

Később Kádár egy rádiót küldött apjának, amit állítólag taligán húzva maga után, a szabad ég alatt is hallgatott.

Az ország akkori első embere János nevű féltestvéréről is gondoskodott. A férfi nősülés után Buda­pestre költözött: személyzeti osztályvezető lett a XII. kerületi útépítő trösztnél. A fővárosi tanácselnök értesítette Kádár titkárságát, hogy Jánosnak még nincs lakása. Kádár 24 órán belül intézkedett és egy másfél szobás szövetkezeti lakást kapott Kertész János.

Kádár nem nagyon nyilatkozott a magánéletéről, Gyurkó Lászlónak is csak ennyit mondott a nyolcvanas években:

Az MSZMP első embere apja temetésére egy koszorút küldetett.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!