A Magyarázat mindenre című film egy olyan válogatásban szerepel, amelyben a legújabb trendeket képviselő alkotások kapnak helyet. A film egy 18 éves fiú botrányba fulladt érettségijén keresztül fest képet egy kettészakadt országról.


Reisz Gábor Magyarázat mindenre című új filmje az augusztus 30. és szeptember 9. között megrendezendő 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos válogatásában mutatkozik be először.

A filmet forgalmazó Cirko Film közleménye szerint a hírt Alberto Barbera fesztiváligazgató jelentette be a fesztivál keddi sajtótájékoztatóján.

Reisz Gábor (VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, Rossz versek) harmadik nagyjátékfilmjének világpremierjére az A kategóriás fesztivál hivatalos válogatásában, az Orizzonti (Horizontok) elnevezésű szekcióban lesz.

A filmet a rendező és a főszereplők mellett a producer és a stáb tagjai is elkísérik Velencébe.

A Magyarázat mindenre egy 18 éves fiú botrányba torkolló érettségi vizsgájának történetén keresztül fest reális képet egy kettészakadt országról.

A történet szerint nyáron Budapesten a gimnazista Ábelnek az érettségire kellene készülnie, de rájön, hogy szerelmes legjobb barátjába, Jankába. Janka jó tanuló, a vizsga miatt nem kell izgulnia, viszont ő is reménytelenül szerelmes, de ő a történelemtanárba, Jakabba. Jakabnak családja van, pedagógusként próbál túlélni Magyarországon, és korábban már összetűzésbe került Ábel konzervatív apjával.

A főbb szerepekben Adonyi-Walsh Gáspár, Znamenák István, Rusznák András, Hatházi Rebeka, Sodró Eliza, Kizlinger Lilla és Urbanovits Krisztina láthatók. A film rendezője és forgatókönyvírója Reisz Gábor, a társforgatókönyvíró Schulze Éva. A producer Berkes Júlia, a koproducer Prikler Mátyás, az executive producerek pedig Petrányi Viktória, Gyárfás Eszter és Sós Judit. Az operatőr Becsey Kristóf, a vágó Gorácz Vanda és Reisz Gábor.

A magyar nézők közönségtalálkozóval egybekötött premier előtti vetítésen nézhetik meg először a filmet a Cirko-Gejzír moziban szeptember 22-én. Másnap, szeptember 23-án a Cinema City Mammutban is lesz vetítés és közönségtalálkozó. A Magyarázat mindenre október 5-én, a Cirko Film forgalmazásában kerül majd a magyar mozikba.

(Forrás: MTI)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!