Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Amennyiben tudná, hogyan gondoskodjon magáról, Románia nem veszítene évente százezer főt a lakosságából. Az országban ugyanis 115 ezren hunynak el a szociál-egészségügyi körülmények miatt, melyek könnyedén megelőzhetők vagy elkerülhetők, nem beszélve a közúti vagy munkahelyi balesetekről. És ami még szomorúbb: a balti állam ebben nincs egyedül…

Mivel állandóan a mérleg rossz oldalán billeg, Romániának számolnia kellene a legkockázatosabb tényezőkkel, mint például a környezetvédelem, a természet rombolása, a lakosság egészségügyi állapota, a hibás életstílus, az elbutulás, a hozzá nem értés, az elnéptelenedés, a higiénia hiánya. Ha valaki rákérdezne, miért jutott idáig, a válasz egyhangú: "Minden a nevelésen múlik." - vagy inkább a mentalitáson, tesszük hozzá.

Románia egy nagyváros lakosságát veszíti el évente

Az évente több mint 115 ezer kioltott életből valamennyit meg lehetett volna menteni - ez derült ki az Eurostat legutóbbi tanulmányából, melyet 2018 júniusában publikáltak. Románia, Litvánia és Bulgária vezetik azon uniós országok toplistáját, melyekben a legnagyobb az elhalálozás a közegészségügy helytelen működése miatt. És ez miért lenne másként, míg a kormány populista politikát folytat? - világít rá Vasile Barbu, a Betegek Védelméért Egyesület elnöke és a Romániai Egészségügyi Szövetség főtitkára.

"Románia több mint 115 ezer állampolgárt veszít el évente - nagyjából egy municípium lakosságát. Nemcsak a polgárok értelmiségi szintjéről van szó, mert nem mennek el időben az orvoshoz, hanem főként a kórházakban uralkodó helyzetekről, az egészségügyi minisztérium által elrendelt protokollról, ami nem működik, és amin nem változtatnak. A drága gyógyszereket részesítjük előnyben a hatékonyakkal szemben, melyek jelentősen csökkentenék a betegápolás és a kórházi ellátás költségeit. Ami a rákos megbetegedések miatti elhalálozást illeti, elsők vagyunk Európában - holott ezekben az esetekben is elkerülhető lenne a páciens halála. Az olyan fertőző betegségek pedig, mint a TBC vagy a nozokomiális fertőzések, elsősorban a mérgező környezet miatt alakulnak ki, ami tovább károsítja az ételmérgezésektől is legyengített szervezetet." - mutatott rá Vasile Barbu.

Az ördögi kör

Közvetlen kapcsolat van az életkörülmények és a lakosság megbetegedése között. Az állandóan feszült, stresszes életstílus és az örökös gondok a tisztességes megélhetésért előbb-utóbb a mentális és fizikai egészség romlásához vezetnek. Az egészséges, munkabíró ember egy idő után kiég, orvosi ellátás-függő és rendszeres gyógyszerfogyasztó lesz, míg végül szociális gondozásba nem kerül. Az ország maga csinál zöldséget a saját állampolgáraiból.

"Az élelmezés teljesen irányíthatatlan. A nagy üzletek saját ételfeldolgozó laboratóriumokkal rendelkeznek, saját rendszerük van a nyersanyag újrahasznosítására, mindenféle szépítési megoldásokat alkalmaznak, befújják, megfestik az ételeket, húsokat, hogy frissnek látsszanak, majd ledarálják, kolbásznak töltik… A lejárt csokoládéból sütemény-krém és -máz lesz. Ki ellenőrzi, hogy mi folyik ott? Ugyanez történik a gyümölcsökkel, zöldségekkel. Mi azt hisszük, egészséges ételekkel etetjük a gyermekeinket, de azok igazából tele vannak fecskendezve olyan vegyületekkel, melyeket sose tüntetnek fel a címkén. Olyanokkal, amiktől elállnak, jól néznek ki, szállíthatók és tárolhatók nem megfelelő körülmények között. Ehhez még adjuk hozzá az olcsó, rossz minőségű, ám nagy mennyiségű alkohol fogyasztását, a dohányzást, a mozgás hiányát, és máris kész a műalkotás." - világít rá az elnök-főtitkár.

Saját magunkat mérgezzük

Az olyan világszervezetek, mint például a Mare Nostrum vagy a Greenpeace már egy ideje közös erővel kongatják a vészharangot, hogy ráébredjünk végre, egyedül mi ártunk a legtöbbet magunknak. A vizeinket mi szennyezzük, a környezetünket mi mérgezzük, az erdőinket mi vágjuk ki, és nem akarunk rátérni a zöld energiatermelésre, ami megmentené a klímát és a bolygónkat. A szélsőséges időjárási viszonyok, a rengeteg természeti katasztrófa, az évszakok hiánya mind-mind az ember okozta környezetszennyezés súlyos következménye.

"Autópályákat tervezünk a természet kellős közepén, megbolygatva az ökoszisztémát, kiűzve az állatokat a saját területükről. Természetes, hogy ezek nem fognak elköltözni, hanem át fogják szelni az utat, súlyos baleseteket okozva. Három medve pusztult el az A1-esen, azt várjuk, hogy emberek is meghaljanak? Az utakat zöld átjárók kellene áthidalják, az ott élő állatok és a közlekedők biztonsága érdekében" - fogalmazott Cătălina Murariu, a Transgreen projekt sajtófelelőse a World Wide Fund for Nature Románia keretén belül.

Az egyetlen megoldás

Az oktatási rendszerben való aktív részvétel. Csakis így garantálhatjuk a gyermekeink jövőjét. Ahelyett, hogy futószalagon gyártaná az egyetemi okleveleket, melyek szakmailag szinte semmit sem érnek, Romániának inkább a minőségi, szakszerű oktatást kellene előnyben részesítenie, olyan szakembereket kellene kiképeznie, akik meg tudnak élni a saját lábukon, és akik hasznos, keresett munkát végezhetnek egyrészt a saját, másrészt a társadalom érdekében.

Amennyiben a gyermekeinket jó úton indítanák el még a legelején, nem lennének frusztrált iskolások, csak a látszat kedvéért beiratkozott egyetemi hallgatók, helyüket nem találó, belefásult, boldogtalan lakosok, akiknek az élete tönkremegy a hétköznapok terhe alatt…


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!