Magyarország az elmúlt időszakban kitartóan arról győzködte partnereit, hogy nem az utolsó ország lesz, amelyik jóváhagyja a csatlakozást. Most azonban kiderült, hogy mégis.


A török parlament több hónapos tanácskozás után jóváhagyta Svédország NATO-csatlakozását, így Magyarország maradt az egyetlen ellenálló a védelmi szövetség északi bővítésében - írta meg a hvg.hu.

A lap emlékeztet rá, hogy a csatlakozáshoz mind a 31 tagország egyhangú szavazata kell, mindkét nemzetnél Törökország és Magyarország volt az, amely hosszú hónapokig blokkolta a folyamatot. A finnek csatlakozását végül előbb a magyar, majd a török kormány is megszavazta tavaly márciusban, a svédeket azonban mindkét ország várakozásra kényszerítette.

A tagság ratifikációjáról szóló szavazás elindítását az államfő még tavaly október közepén kezdeményezte, a török parlament külügyi bizottsága november közepén azonban mégis elhalasztotta a szavazást, és egy új feltétel is előkerült:

Mindeközben Magyarország kitartóan arról győzködte partnereit, hogy nem az utolsó ország lesz, amelyik jóváhagyja a csatlakozást. Legutóbb december közepén Szijjártó Péter beszélt erről svéd kollégájának, amiről maga Tobias Billström nyilatkozott a Reutersnak.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!