A cég reagált azokra az aggodalmakra, hogy ujgur kényszermunkások gyárthatják a rendkívül olcsó termékeik egy részét. Azt is leírták, mi történik a vásárolásoknál megadott személyes és bankkártya-adatokkal.

Rendeljek a Temuról? Átverés vagy ajándék? című cikkünkben arról írtunk, milyen veszélyeket rejthet ha a Temu-n vásárolunk. Kikértük egy kiberbiztonsági szakértő véleményét is, aki az alkalmazás körültekintő használatára figyelmeztetett. Illetve szót ejtettünk arról is, hogy a kínai webáruházban elérhető termékek egy része jogvédők szerint akár kényszermunka útján is készülhet.

Erről a BBC is írt nemrég megjelent cikkében. Egy 2021-es amerikai törvény tiltja az ujgur kényszermunkával készült áruk behozatalát az Egyesült Államokban. Egy ottani kormányzati vizsgálat szerint azonban ennek nagy a kockázata a cég esetében. A jelentésben megállapították, hogy "a Temunak nincs olyan rendszere, amely biztosítaná az ujgur kényszermunka megelőzési törvény betartását."

A Temu cikkünk megjelenése után reagált az adatvédelemmel és az esetleges kényszermunkával kapcsolatos aggályokra is.

Mint írják, a Temunál kiemelt figyelmet fordítanak az adatvédelemre, és kizárólag annak érdekében gyűjtenek információkat, hogy a webshop szolgáltatását biztosítsák és fejlesszék.

Nyilatkozatuk szerint ráadásul a Temu kevesebb felhasználói információt gyűjt, mint más alkalmazások, és sem a fényképeinkhez, sem a névjegyeinkhez, sem a helyadatokhoz nem kérnek hozzáférést.

Közleményükben azt állítják, hogy a Temu nem értékesíti az ügyféladatainkat és nem osztja meg fizetési adatainkat sem kereskedőivel sem logisztikai partnereivel. Ha pedig Apple Pay-jel vagy a PayPalel fizetünk, a Temu nem kapja meg a fizetési adatainkat.

Azt írják, szigorúan veszik az adatkezelésre vonatkozó szabályokat: 2023 novemberében bevezették a kétlépcsős azonosítást, illetve egy program keretében a HeckerOne-on etikus hackerektesztelik az oldal sebezhetőségét annak érdekében, hogy biztonságosan vásárolhassunk a webshopban.

A kényszermunka vádjával kapcsolatban is reagált a cég. Nyilatkozatukban Etikai Kódexükre hivatkoznak, amely szerint szigorúan megkövetelik üzletfeleiktől, hogy azok megfeleljenek az összes szabályozási normának. Ennek értelmében

A Temu partnereinek tiszteletben kell tartaniuk az egyesülési szabadságot és a munkavállalók kollektív tárgyalási jogait, illetve időben kell fizetniük munkavállalóiknak - írják.

Hozzáteszik, bármilyen üzleti kapcsolatot megszüntetnek, ha egy partnerük megszegi ezt a Kódexet vagy a törvényt. Ugyanakkor közleményükben arra nem tértek ki, hogyan ellenőrzik több mint 11 millió kereskedőpartnerüket.

A fotók illusztrációk, forrás: iStock

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!