A külügyminisztérium szerint a kiutazott csoport egy része nem vette igénybe a konzulok által felajánlott mentesítő járatokat, és hétfőn többen még szervezett kiránduláson vettek részt az országban.


Izraelben ragadt egy magyar turistacsoport is, többségében 60 év felettiek, idősek, betegek is vannak közöttük. Csütörtökig van szállásuk, de szeretnének hazajutni. Korábban azt mondták, hogy nem kapnak segítséget - írja a 24.hu. A lapnak a külügyi tárca azt mondta, hogy hazugság, hogy semmilyen segítséget nem kapnak a kint rekedt turisták, sőt, az érintett turistacsoport tagjainak is felajánlották, hogy hazajöhetnek a mentesítő járatok egyikével - írja a portál.

A csoport egyik tagja ugyanis azt nyilatkozta:

"Tizenöten rekedtünk itt. Senki nem foglalkozik velünk, miközben Magyarországon azt kommunikálják, hogy mindenkit kimenekítettek".

A nő elmondta, hogy múlt pénteken utaztak ki, és most mennének vissza, de nincs esélyük rá, hogy a légitársaságok valamelyikével haza tudnának térni.

A szállásuk még csütörtökig megvan, de utána valahová menniük kéne, csak nem tudják, hová.

– mondta a lapnak a nő. Szerinte elfogadhatatlan ez a hozzáállás. Úgy vélik, hogy nekik egy mentesítő gép jelentene segítséget.

„A kereskedelmi járatok tele vannak, küldjenek értünk gépet. Tegnap este lőtték a Ben Gurion repteret, de nem napi 24 órájában támadják. Viszont, ha kiszélesedik a háború, akkor tényleg nem lehet majd leszállni. Elfogadnánk azt is, ha a nagykövetség nem tudná megmondani, mikor jön egy mentesítő járat, de az ellátásunkról legalább gondolkodjanak” – tette hozzá.

Csütörtökig nm mozdulnak a hotelből, de utána a terveik szerint Tel-Avivban a magyar nagykövetség elé mennék, és videón rögzítik, „ahogy az utcán csöveznek.”

"Mentsenek ki! Ez a dolguk. Ez a kötelességük. Ez nem eljárás. Ez nem konzul" - mondta.

A portál megkereste a minisztréiumot, ahonnan azt a választ kapták:

Hazugság, hogy magukra lennének hagyva. Paczolay Máté külügyi szóvivő azt közölte, hogy az érintett turistacsoportnak felajánlották, hogy ingyen hazahozzák őket a magyar kormány által Izraelbe küldött mentesítő járatok egyikével. Az eredetileg 18 fős csoportból hárman éltek is ezzel a lehetőséggel, ők már biztonságban itthon vannak.

Konzulunk ennek megfelelően tanácsolta számukra a közelükből induló kompjáratot, amely helyzetüket tekintve a leggyorsabb és legbiztonságosabb módja lett volna az ország elhagyásának"

– írta a szóvivő.

„Minden, a Konzuli Szolgálatnál regisztrált magyar állampolgárral kapcsolatban állunk, és folyamatos tájékoztatást nyújtunk részükre. Konzuljaink pontos listát és adatbázist vezetnek arról, hogy kikkel, mikor, mennyit beszéltek, valamint milyen tanácsokkal, segítséggel látták el őket. A budapesti központ és a tel-avivi nagykövetség jelenleg is 0–24 órában fogadja a hívásokat” – közölte.

Szijjártó Péter külügyminiszter is azt közölte, hogy tartják a kapcsolatot a regisztrált magyarokkal.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!