A „kegyes halál” Karsai Dániel ügyvéd halálos betegsége miatt került a figyelem fókuszába. A magyarok nagy többsége 2003 óta azon a véleményen van, hogy bizonyos élethelyzetben jogunk van dönteni a halálunkról.


Néhány hete újra a közbeszéd előterébe került a „kegyes halál”, azaz az eutanázia kérdése. Karsai Dániel ügyvéd a nyilvánosság előtt küzd azért a jogáért, hogy halálos ALS-betegsége miatt családja körében ő maga dönthessen arról, mikor vet véget az életének, ha szenvedései aránytalanul naggyá válnak. A magyar kormány azonban azt szeretné elérni, hogy Strabourgban elfogadhatatlannak nyilvánítsák Karsai kérelmét.

A felmérések szerint azonban a magyar társadalom többsége támogatja az eutanáziát.

– számol be az RTL.

„Ebben az esetben, ahol nemcsak most 70 százalék fölötti az eutanázia támogatottsága, hanem húsz évvel ezelőtt is ennyi volt, akkor szerintem erre a törvényhozásnak valahogy reagálnia kell. Olyan irányba finomítani a törvénykezést, ami ezt a társadalmi akaratot figyelembe veszi” – nyilatkozta a csatornának Závecz Tibor szociológus.

A kormány azt közölte, „az élet védelme elsődleges a keresztény kultúrában, így Magyarországon is”. Beadványukban úgy érveltek, a magyar társadalom nem bátorítja a betegeket arra, hogy a halált keressék, hanem gondoskodik róluk, és támogatja őket. Karsai Dániel ügyében november 27-én és 28-án tart tárgyalást a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság.

A Karsai Dániellel készült interjúnkat itt lehet elolvasni:


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!