Ez ellentmond a kormány hivatalos narratívájának, miszerint „az emberi életről nem az embernek kell rendelkeznie”. Karsai Dániel ügye különösen a kérdés felé fordította az emberek véleményét.


A gyógyíthatatlan betegségben szenvedő dr. Karsai Dániel ügye ismét mindennapos témává tette az eutanázia kérdését, aminek tematizálásába már a politika is bekapcsolódott. Mint ahogy arról korábban mi is írtunk, az ALS nevű, fokozatos leépüléssel járó halálos kórban szenvedőügyvéd azt szeretné elérni, hogy betegsége egy szakaszában, aránytalanul nagy és feleslegesnek érzett szenvedés esetén maga dönthessen élete lezárásáról. Ezért Strasbourgig is hajnaldó elmenni, ugyanakkor a kormány azt szeretné elérni, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága ne foglalkozzon az ügyével. Gulyás Gergely miniszter pedig a csütörtöki kormányinfón, bár jobbulást kívánt a gyógyíthatatlan beteg Karsainak, úgy fogalmazott: „az emberi életről nem az embernek kell rendelkeznie”.

Korábbi kutatásokra hivatkozva Závecz Tibor szociológus már felhívta a figyelmet, hogy a magyar társadalom jelentős többsége támogatná az eutanáziát, mostanra viszont készült friss kutatás is a témában. E szerint

Mindössze 7% ellenzi teljesen azt, hogy saját haláluk mikéntjéről és idejéről az emberek maguk dönthessenek. Az Opinio felmérése alapján összességében elmondható, hogy a diplomások a leginkább elfogadóak a kérdésben, míg a 16-29 éves korosztály, valamint a 8 általánost végzettek a legbizonytalanabbak a tekintetben, hogy támogatják-e az eutanáziát.

A válaszadók legnagyobb arányban akkor támogatják a „kegyes halált”, ha a beteg súlyos, gyógyíthatatlan állapotban van (67%), de 56% akkor is támogató a témában, ha a beteg kifejezett kérésére vetnek véget az életének.

Az Opinio piackutató alkalmazásával készült országosan reprezentatív mérés a 16-59 éves, okostelefonnal rendelkező magyarok véleményét kérdezte ki az ügyben.

A Karsai Dániellel készült interjúnkat itt lehet elolvasni:


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!