A jelenlegi szabályok szerint semmilyen jogcím nem áll fenn, hogy őrizetben maradjon. Ha kijózanodásáig őrizetben tartható lett volna, lehet, hogy elkerülhető lett volna a tragédia.


Csécsi Soma, a BRFK szóvivője tegnap arról beszélt, hogy a későbbi Árpád-hídi ámokfutót csekély mennyiségű kábítószer birtoklása miatt állítottak elő még a tragédia napján, délelőtt. Az eljárás megindult, de az őrizetbe vétel feltételei nem álltak fenn. Dr. Borbély Zoltán közlekedési szakjogász az Indexnek adott interjúban kiemelte, hogy az előállítás és az őrizetbe vétel rendőr szakmai feladat, de nem látják előre, hogy a későbbiekben mi történhet az érintett személlyel.

kezdte Borbély, hozzátéve, hogy a rendőrség nem hibáztatható azért, mert nem vették őrizetbe a kábítószer hatása alatt álló férfit. „Az őrizetbe vétel elrendelése rendőr szakmai feladat,

Ha a szökés, elrejtőzés, bizonyíték megsemmisítésének veszélye nem áll fenn, a bűnismétlésre pedig nincsen konkrét adat, úgy a rendőrség nem veheti őrizetbe az illetőt,” fejtette ki.

„Nincs olyan, hogy valakit józanító jelleggel őrizetbe vesznek”

Borbély hangsúlyozta, hogy jelenleg nincs olyan jogi lehetőség, amely alapján valakit józanító jelleggel őrizetbe vehetnének, amíg ki nem tisztul az illető.

Szerinte mérlegelni kellene az őrizetbe vételi gyakorlatot, mert egy reggeli kábítószer-birtoklási ügy miatt az érintett jó esetben egy eltereléssel megúszhatta volna a dolgot.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!