Óriási lelkierővel és méltósággal viselte betegségét a második Gyurcsány-kormány önkormányzatokért és a sportért felelős minisztere. A lánya szerint azt mondogatta: a megpróbáltatások ellenére Isten a tenyerén hord és szeret.


Gyenesei Leila világbajnok öttusázó, olimpikon, az elhunyt miniszter lánya beszélt a Blikknek édesapja betegségéről. „Örök optimistaként az utolsó másodpercig hitt a gyógyulásban, akkor is bízott benne, amikor az életesélyei már jelentősen csökkentek. Ameddig csak lehetett, megtöltötte tartalommal minden egyes napját” – nyilatkozta.

Élniakarásáról és méltóságáról tanúskodik az is, hogy, a kórházban nőnapkor egy szál virággal is felköszöntette az ápolóit. Miután tavaly amputálták egyik karját, utána még hőlégballonozni is elment, akkor sem adta fel.

Azonban a betegséget ez a beavatkozás sem állíthatta meg, és áttétek képződtek. Az elmúlt időszakban az orvosok sem biztatták már Gyeneseit a gyógyulás esélyével.

Lánya még elmondta, édesapja utolsó percéig hitt gyógyulásában. Halála után a kormánypárti politikusok is tisztelettel emlékeztek meg Gyeneseiről. Bíró Norbert, a Somogy Vármegyei Önkormányzat elnöke, a politikai ellentétek ellenére is csodálta államférfi hozzáállását, azt írta: „Sok esetben már hajnalban az irodájában fogadta a kérésekkel, tanácsokkal hozzá érkező somogyiakat

Gyurcsány Ferenc ezekkel a szavakkal emlékezett meg egykori miniszteréről: „Elment a somogyember, Gyenesei István. Mindene oda kötötte, lelke, érzelmei, munkája. Akkor is, ha országgyűlési képviselő, mi több, miniszter is volt. Mondhatnám, hogy közéleti értelemben elment a közép embere. Szerettem Gyenesei Pistát

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!