Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Rutinszerűen mozgunk a repülőterek várótermeiben, ösztönösen nyújtjuk át az útlevelünket a kapunál álló ellenőrző tisztnek. Már az sem jelent gondot, ha átvilágítják, esetleg fel is bontatják a csomagunkat, netán ki is kell pakolnunk a személyes tárgyainkat idegen szemek előtt.

De mit szólsz ahhoz, ha azt mondanánk, egy becsekkolás felér egy vetkőzéssel?

1. A reptéri személyzet pucéran lát minket

Bizony-bizony, ez nem kamu. Egyes reptereken olyan átvizsgáló szkennerek vannak, melyeken magasba tartott kezekkel kell átsétálnod. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy az a személy, aki éppen a felvételt vizsgálja, pucéron lát téged. Igen, jól olvastad. Ha te is átsétáltál már egy ilyenen, akkor gratulálunk: megvolt az első nyilvános vetkőzésed!

2. Kielemzik a viselkedésünket

Egyes reptereken létezik profilozó személyzet, elvegyülve a többi alkalmazott között. Ők a mimikát, gesztusokat és a viselkedést vizsgálják, hogy kiszúrják a gyanús embereket. Az a dolguk, hogy olyan árulkodó non-verbális jeleket fedezzenek fel, melyek szorongásra utalnak, például az ajkak gyakori megnyalása vagy a vakarózás. Tipikus kérdésük a "Mi az ön utazásának célja?". Amennyiben a válaszban furcsa jeleket észlelnek, elrendelhetnek egy kivizsgálást. Ez azt jelenti, meghívják a gyanúsítottat egy átfogóbb személyes beszélgetésre.

3. Pontosan tudják, mennyire vagyunk agresszívek

A legtöbb nemzetközi repülőtéren különleges térfigyelő kamerák léteznek, melyek segítségével a személyzet ki tudja szűrni az ittas vagy a bekábítószerezett utasokat. Egyes kamerák már arra is képesek, hogy megmutatják, az adott személy mennyire agresszív hajlamú. A készülékek számítógépekkel vannak összekötve, melyek kiértékelik az információt, és ha valóban gyanúsnak bizonyul, akkor egy biztonsági őr közbe fog lépni, hogy kivizsgálja az esetet.

4. Fogalmuk sincs arról, ha a csomagunk egy másik országban köt ki

Sokan közülünk feltették már a kérdést: mi történt a poggyászommal, és miért néz ki úgy, mintha a disznóólból vették volna elő? A válasz viszonylag egyszerű: a csomagokat automatizált rendszer osztályozza. A szkennerek leolvassák a poggyászon lévő vonalkódot, és annak függvényében küldik azt a megfelelő úti célba. Olykor viszont a szkennelő téves országba irányíthatja a csomagunkat, amennyiben elfelejtettük letépni róla az előző vonalkódos öntapadót.

5. Kutyákkal is átvizsgálják a csomagjainkat

Még mielőtt a poggyászunk felkerülne a repülőgépre, összesen öt ellenőrzésen esik át. Egyike az általunk is ismert átvilágítás, ám azt kevesen tudják, hogy a csomagot kutyákkal is megvizsgáltatják, melyek képesek kiszagolni a kábítószereket és egyéb kémiai vegyületeket.

6. A reptéri kaja mindig friss

A legtöbb repülőtéren hatalmas konyha működik, ahol éjjel-nappal dolgoznak, és folyamatosan készítik az utasoknak szánt ételeket. Általában ezek a konyhák különböző légitársaságokkal kollaborálnak, és a készítményeik mindig frissek: egy járat élelem-szükségletét a felszállás előtt 6-10 órával főzik meg.

7. Minden mozgásban lévő és leparkolt gépről tudomásuk van

A diszpécserek nem csak a levegőben lévő járatokat figyelik, mint ahogyan azt a filmekben látni szoktuk. Az ő feladatuk a földön lévő járművek követése, valamint a kifutópályák kivilágítása is. Egy menetirányítónak körülbelül öt képernyő van a szeme előtt, és az információk, melyeket azokon lát, állandóan változnak. A kijelzők ugyanis, többek között, az időjárási viszonyokat is mutatják.

8. Abszolút nem érdekli őket, ha vízumod van egy másik országba

Leszálláskor ha kiderül, hogy a belépést engedélyező okmányod érvényét vesztette, azonnal visszafordítanak egy hasonló géppel oda, ahonnan jöttél. Továbbá, a repülőjegyedet az a személy fogja megvásárolni, aki engedélyt ad számodra ahhoz, hogy ingyen és bérmentve hazautazhass.

9. Pontosan tudják, mit tartottál a kezedben

Olykor a reptér személyzete megkérheti az utasokat arra, hogy töröljék bele a kezüket egy textildarabba. Ezt a szövetet aztán behelyezik egy különleges műszerbe. Ijesztőnek tűnik, de valójában nem az. Molekula-vizsgáló a neve, és a segítségével kiszűrhetik, hogy tartottál-e veszélyes tárgyat - robbanóeszközt, kábítószert a kezedben.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!