A napi statisztikákban ugyanis benne vannak a naponta ki-belépők, akik piacra, boltba vagy ügyinézni járnak át, majd még aznap haza is térnek.


A rendőrség elismerte, hogy a naponta közzétett létszámadatokba beleszámolják a kishatárforgalmat, így például a bevásárlóturistákat, piacozókat is. Arra viszont nem reagáltak, mi lenne a helyzet, ha az Ukrajnába még aznap visszatérőkkel korrigálnák az összesítéseket - írta a 24.hu.

A lap szerint így félrevezető adatokat közölnek. Hozzáteszik, hogy

A rendőrség közlése szerint "a magyar–ukrán határszakasz forgalmára vonatkozó adat a határátkelőhelyeken összesen átlépett személyek számát tartalmazza. Arra vonatkozóan nem rendelkezünk kimutatással, hogy a határon átlépő személyek milyen célból lépnek be Magyarországra".

Az RTL.hu ennek kapcsán megnézte, hogy milyen számokat tettek közzé hivatalosan: Június 8-án, csütörtökön például az ORFK szerint az ukrán-magyar határszakaszon 5921 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5264 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. Közülük a rendőrség 46 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

A portál megjegyzi, hogy az MTI által is közzétett adatokra hivatkozva több olyan cikk is megjelent a sajtóban, amely szerint például "Egy városnyi menekült lépte át a magyar határt szombaton".

Ugyanakkor a rendőrség által közzétett grafikonok szerint a háború kitörése után pár hét alatt visszaállt az országba belépők száma a szokásos napi ötezer körüli értékre.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!