Akadt olyan halálraítélt idén, aki három órán át szenvedett, míg végre kínok között meghalt.


2022 az elhibázott kivégzések éve volt az Egyesült Államokban, írja a The Guardian a Halálbüntetési Információs Központ (DPIC) éves beszámolója alapján.

Az elrontott kivégzések mértéke csak megerősíti az éppen 40 éve alkalmazott halálos méreginjekciók negatív megítélését. Az első elítéltet 1982. december 7-én Texasban végezték ezzel a módszerrel. Charles Brooks akkor halálos adag nátrium-pentotált kapott. Az elmúlt négy évtizedben ez lett a kivégzések legelterjedtebb módszere. A DPIC szerint azonban ennyi idő alatt bebizonyosodott, hogy nehéz hiba nélkül végrehajtani az ítéleteket még injekcióval is.

Alabamában például a legutóbbi három kivégzésnél is ez okozott nehézséget. Joe Nathan James júliusi kivégzése háromórás szenvedésbe fulladt. A férfinek még nyugtatót is adtak a ítélet végrehajtása során, miközben a megfelelő vénát keresték. Hasonló okból a következő két halálos ítélet végrehajtását felfüggesztették, majd novemberben az állam kormányzója teljesen beszüntette a kivégzéseket, amíg átvilágítják a teljes procedúrát.

Arizonában még ennél is kínosabb véget ért egy kivégzés:

Ezen felül akadtak még gondok Idaho, Ohio, Tennessee és Dél-Karolina államokban is. Mindegyik helyen átmenetileg szünetel azóta a halálos ítéletek végrehajtása.

A DPIC éves áttekintése megjegyzi, hogy az államok mindent megtesznek az elhibázott kivégzések titokban tartása érdekében. Három állam, Idaho, Florida és Mississippi új törvényeket vezetett be, melyek még átláthatatlanabbá teszik a kivégzéseket. Ezek közé tartozik a halálos méreg beszerzési forrása is, amivel a kényelmetlen bírósági ellenőrzéseket próbálják elkerülni.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!