Szeptember 21-én tölti be a 73-at Hollywood magánéletben is legmókásabb csodabogara, aki mindig meg tud minket lepni.


Mivel Murray az egyik kedvencünk, nem mehettünk amellett a nem kerek évforduló mellett, amit ma ünnepel. Összegyűjtöttük, hogy az Oscar-jelölt színész szerintünk mikor volt a legviccesebb, szigorúan a teljesség igénye nélkül.

Idétlen időkig

"Mindig ugyanaz a baromság. Jön egy papas az idétlen botjával és bekopogtat. Kicibálják a patkányt..." - mondja Murray megfáradt tévés időjárásjelentő karaktere egyik kedvenc Bill Murray-filmünkben, és a többi már filmtörténelem. A patkány ugye egy mormota, a tévés meteorológus pedig egy időhurokban reked a téli kisvárosban, és minden reggel ugyanarra a napra ébred. Amíg rá nem jön, mi a kulcsa. Addig pedig nagyokat nevetgélünk. Például a második reggelen, amikor rájön, hogy nagy baj van, tegnap már ugyanez megtörtént vele:

Aztán egy idő után fásultsága és kétségbeesése annyira átfodul, hogy azt gondolja, lehet, hogy megpróbálhatná jó oldaláról nézni a dolgokat, így kezdődik az egyik "ugyanolyan" reggele, mely során a szállodamenedzser nénit lelkesedésében le is smárolja:

Még szívesen elidőznénk ennél a zseniális kultfilmnél, de azért Murray palettája ennél szélesebb. 

Rushmore

Wes Anderson klasszikusa kapcsán talán nem is lehet vita tárgya, hogy csakis Bill Murray tudta így eljátszani ezt a jelenetet. Nem véletlenül érezhetünk némi párhuzamot az Idétlen időkig figurájának életuntságával, a rendezők szeretik kihasználni Murray az élet mindenféle szabályaival szembeni flegma attitűdjét. Ebben a filmben, ami telistele van abszurd momentummal, Murray egy gazdag üzletembert alakít.

Szellemirtók

Ez egy tipikusan Bill Murray-módon vicces jelenet. Magam is rácsodálkoztam, mennyi árnyalt humor van a színész játékában, mivel gyerekkoromban láttam utoljára, anno inkább a helyzetkomikumot értékeltem. Itt viszont elég ránézni az arcára, amint rácsodálkozik a szellemre a folyosó végén, hogy mosolyra fakadjunk.

Lost in Translation 

Az Elveszett jelentés Sofia Coppola második nagyjátékfilmje volt az Öngyilkos szüzek után. Bill Murray és Scarlett Johansson között csodás a kémia, és olyan komplex érzelmi világa van a filmnek, valamint az ő színészi játékának is, ami miatt megérdemelten jelölték Oscarra. Ebben a jelenetben a karaktere Japánban whiskey-reklámot forgat, és nem túl lelkes, ellentétben a rendezővel:

Ebben a jelenetben szintén elég sok minden elveszik a jelentésben, legfőképp a kondigép használata:

És bár az Elveszett jelentés dráma, Murray-nek és a forgatókönyvnek köszönhetően számos jelenetnek olyan egyedien vicces íze lesz, amint, csak hogy magamat ismételjem, a világon senki más nem tudott volna ilyen ízzel humorosra megcsinálni:

Zombieland

Murray zseniális cameója a film egyik legüdébb színfoltja. A zombiktól túlnépesült világban túlélő Jesse Eisenberg és csapata egy elhagyott kastélyban találnak rá Murray-re, ami magát játssza, illetve a film sztoriján belül azt is, hogy zombinak tetteti magát.

Ezt azonban hőseink nem sejtik, Eisenberg lepuffantja, ő pedig haldoklik egyet, de még mielőtt távozik az árnyékvilágba, elárulja, hogy sosem volt igazán eléggé vicces, és hogy volt, amit megbánt életében: a Garfield című filmet.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!