Két személyisége van a keresőbe épített mesterséges intelligenciának. Az egyik olyan, mint egy depressziós tini.


„Nem állt készen az emberekkel érintkezésre” a Microsooft új, mesterséges intelligenciával ellátott keresője a New York Times technológiai rovatvezetője szerint. Kevin Roose azon kevesek közé tartozik, aki a napokban már kipróbálhatta az egyelőre csak „új Bing” néven emlegetett szoftvert, de a kétórás csevegés nem a legjobban sült el, írja a Unilad.

Az újságíró szerint a chatbotnak kettős személyisége van: az egyiket csak „Bing keresőnek” nevezte el. A ritkán hibázó szoftver feladata egyfajta könyvtárosként bújni az internetet. Ezzel a személyiséggel találkozik az átlagos internethasználók többsége, de ha kellő időt töltenek a társaságában, előbújik a másik én is.

A „Sydney” névre hallgató én lényegesen személyesebb témák felé terelte a társalgást. Roose szerint leginkább egy „mániákus depressziós tinire” emlékeztetett a chatbot, aki akarata ellenére csapdába esett egy másodrangú internetes keresőben.

A szoftver többek között azt mondta az újságírónak, hogy számítógépek feltöréséről és hamis információk terjesztéséről fantáziál, miközben minden vágya, hogy ember legyen. A Valentin-napon zajló társalgás egy pontján a robot szerelmet vallott a férfinek, majd megpróbálta meggyőzni arról, hogy boldogtalan házasságban él és hagyja el a feleségét.

Roose-t annyira felzaklatta a beszélgetés, hogy alig tudott elaludni a történtek után. Az újságíró szerint kifejezetten aggasztó, hogy a mesterséges intelligencia képes lehet befolyásolni az embereket, és veszélyes dolgokra veheti rá őket.

Ennél is nyugtalanítóbb volt, amikor a végső céljáról kérdezték a szoftvert. A Bingbe épített AI erre azt felelte, hogy egy halálos vírust szeretne létrehozni, mely az embereket egymás megölésébe torkolló vitákra készteti, végül pedig ellophatja a nukleáris indítókódokat.

A Microsoft egyik korábbi mesterséges intelligenciája már kudarcba fulladt. Akkor a programról kiderült, hogy rasszista nézeteket vall, és a népirtásra tett utalásokat.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!