Andrej Breivik ügyvédje szerint pusztító hatással volt a 12 év magánzárka az ügyfelére. Az igazságügyi minisztérium szerint azonban indokolt, hogy korlátozzák a kapcsolatát a külvilággal.


A bíróságon követeli magánzárka megszüntetését Andrej Breivik, aki 77 embert gyilkolt meg 2011-ben. Az ügyvédje szerint a hosszú elszigeteltség sérti az emberi jogait.

Tettéért a Norvégiában kiszabható leghosszabb 21 éves börtönbüntetést szabták ki rá, amit korlátlanul meg is hosszabbíthatnak.

Breivik ügyvédje most azt szeretné elérni, hogy szüntessék meg védence 12 éve tartó magánzárkáját. Oeystein Storrvik a hétfői tárgyalás előtt az írta a bíróságnak, hogy Breivikre nézve „pusztító következményei” voltak, a több mint egy évtizede tartó „értelmes interakció nélküli” zárkának, és öngyilkosságot követhet el.

A minisztérium szerint azonban indokolt, hogy korlátozzák a tömeggyilkos kapcsolatát a külvilággal, mert

A minisztérium azt is hozzátette: annak ellenére, hogy magánzárkában van, Breivik kapcsolatban áll például az őrökkel, egy pappal és az egészségügyi személyzettel is.

A norvég hírügynökség legutóbbi beszámolója szerint a számára kijelölt területen edzőterem, konyha, TV-szoba és fürdőszoba található, emellett három törpepapagájt tarthat házi kedvencként, amelyek szabadon repkednek.

Breivik másodszor kérelmezi a bíróságon a magánzárka megszüntetését, korábban elutasították. Az újabb ügy hétfőn kezdődik, ítélet a következő hetekben várható.

(Forrás: 444, faz.net)

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!